najveći na svijetu

Malezija najavljuje normalnu opskrbu zaštitnim rukavicama unatoč zatvorenim pogonima

25.11.2020 u 12:06

Bionic
Reading

Malezija, najveći proizvođač gumenih zaštitnih rukavica u svijetu, priopćila je da ne očekuje nikakav prekid u opskrbi nakon zatvaranja pogona vodećeg proizvođača zbog širenja zaraze koronavirusom među radnicima

Otprilike dvije trećine medicinskih rukavica koje se koriste širom svijeta proizvedeno je u Maleziji a potražnja je u pandemiji koronavirusa poskočila, donoseći rekordnu zaradu proizvođačima poput Top Glovea.

Opskrba je došla pod znak pitanja nakon što je vlada jučer objavila da će zbog utvrđene zaraze koronavirusom radnika Top Glovea zatvoriti 28 pogona odnosno približno polovinu kapaciteta najvećeg proizvođača lateks rukavica u svijetu.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze među radnicima u pogonima Top Glovea u Klangu, oko 40 kilometara zapadno od Kuala Lumpura, popeo se u međuvremenu s prvotno objavljenih 2.453 na 4 036. Ukupno ih je testirano 5.777.

Vlada planira zatvarati tvornice u etapama kako bi ih temeljito pregledala i stavila radnike u karantenu. Kako bi suzbile najsnažniji val zaraze u Maleziji od početka pandemije, vlasti su kapacitete za smještaj radnika ogradile bodljikavom žicom.

Iz udruženja proizvođača rukavica poručuju pak da mjere neće utjecati na opskrbu zaštitnim rukavicama.

"Budite uvjereni da imamo na raspolaganju nove kapacitete kojima možemo nadoknaditi privremeni manjak i da isporuke u zemlje širom svijeta neće trpjeti", priopćilo je u srijedu udruženje malezijskih proizvođača rukavica.

Top Glove objavio je jučer da očekuje kašnjenje isporuka. Danas su poručili da nastavljaju testirati zaposlenike na covid 19 i da očekuju pad broja potvrđenih slučajeva u sljedećim danima.

Tvrtka ima oko 16.000 zaposlenih i 47 pogona u Maleziji, Tajlandu, Kini i Vijetnamu. Rukavice proizvodi u njih 36.

Uz Top Glove, skupina velikih malezijskih proizvođača rukavica uključuje i Hartalega Holdings i Supermax Corp.