'MOŽEMO PREKO 5 POSTO'

Maletić: 'Na nas padaju neke pozitivne mrvice iz Europske unije'

03.11.2015 u 18:45

Bionic
Reading

Eurozastupnica HDZ-a i ekonomska stručnjakinja Ivana Maletić osvrnula se u utorak na izjave ministra financija Borisa Lalovca o pozitivnim tijekovima u ekonomiji i gospodarskom rastu, kazavši da Vlada svim svojim izjavama pokazuje da je jako udaljena od svojih građana, države i stvarnosti u kojoj žive te da kod nas jedino stvarno rastu nezaposlenost, broj blokiranih građana te broj onih koji odlaze u inozemstvo za boljim životom

'Indikatori o kojima se stalno govori, primjerice rast industrijske proizvodnje, kod nas su daleko niži od svih država istočne Europe, država u tranziciji s kojima se trebamo uspoređivati, a čak i takav blagi rast proizvodnje od 2,3 posto u devet mjeseci prati paradoks - istovremeni pad broja zaposlenih u industrijskoj proizvodnji od 0,7 posto', upozorila je Maletić na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a. Ustvrdila je da se to događa zato što se rast industrijske proizvodnje ne temelji na ulaganjima, kvalitetnim prilagodbama, modernizaciji tehnologije i boljem pozicioniranju na jedinstvenom tržištu jer Vlada na tomu nije radila.

Slabi kupovna moć građana

'Ono što se zapravo događa kod nas je da neke pozitivne mrvice padaju iz Europske unije na nas, pa se pozitivni trendovi koji su u drugom državama članicama puno jači kod nas osjećaju kroz blag pozitivni pomak', drži Maletić.

Po njezinom je mišljenju i rast potrošnje i trgovine na malo također blag i premali u odnosu na rast turizma koji se dogodio i to je, kaže, još jedan dokaz toga koliko slabi kupovna moć naših građana i koliko oni tonu u siromaštvo.

'Imamo galopirajući dug opće države, Hrvatska nema rasta koji se temelji na kvalitetnim promjenama, prilagodbama, nismo iskoristili europske fondove koji su trebali biti vjetar u leđa našoj ekonomiji, a samo s njima rasli bismo 2 posto, što nismo nikad dosegli u ove četiri godine', kaže Maletić.

Hrvatska može rasti i više od pet posto

Zamoljena da komentira izjavu ministra Lalovca o tome kako je SDP realan i ne daje lažna obećanja (u povodu predizborne najave HDZ-a da će Hrvatska rasti u pet godina za pet posto), Maletić je kazala da Hrvatska ima sve potencijale za rast i veći od pet posto kad stavimo u funkciju sve neiskorištene potencijale te uz dobru strategiju i program.

'Hrvatska ima sve potencijale za rast i veći od pet posto, a projicirali smo za 2019. rast od 5,3 posto. Kad stavimo sve naše neiskorištene potencijale u funkciju, primjerice poljoprivredno zemljište koje nije u funkciji, građevinske objekte, sve talente, znanja i ideje ljudi koji odlaze i realiziraju ih vani, imamo more neiskorištenih potencijala koje možemo pokrenuti dobrim planom i kontinuiranim aktivnostima', tvrdi Maletić.

Navela je primjer Irske, zemlje koja na taj način ove godine bilježi rast od sedam posto.

'S ovim rastom bit ćemo na dnu rasta u EU'

Projekciju rasta gospodarstva od 1 do 1,5 posto, koji je za ekonomsku i fiskalnu politiku u naredne tri godine predvidio SDP-a, nazvala je 'ne samo neambicioznom, nego zapravo katastrofom'.

'To je nešto najlošije što se Hrvatskoj može dogoditi zato što druge države, posebno one istočne Europe, rastu 3 do 4 posto, a nas bi s takvim rastom pretekle i Rumunjska i Bugarska i bili bismo na samom dnu ljestvice rasta Europske unije, a ova nas je Vlada već dovela na dno svih ljestvica konkurentnosti i razvoja', tvrdi Maletić.