dva koraka

Malenica: Trebamo još nekoliko mjeseci da završimo reformu plaća u javnoj upravi

21.06.2023 u 15:45

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Malenica poručio je u srijedu da neće popustiti zahtjevu sindikata za povećanjem plaća pravosudnih službenika, istaknuvši da od njih traži strpljenje dok se ne donesu uredbe kojom će se zaokružiti cjelovita reforma plaća u javnom sektoru, za što treba nekoliko mjeseci

“Problem malih plaća nije od jučer, zbog toga smo išli u dva koraka - prvo, povećanje sada, koje za veći dio službenika prestavlja povećanje od 18 ili 20 posto, a drugi korak je kroz dvije uredbe”, rekao je Malenica medijima nakon sjednice vlade.

Istaknuo je da neće popustiti zahtjevima Sindikata javnih službenika i namještenika, koji predstavlja sve zaposlenike u javnom sektoru, ali traži povećanje plaća samo za one u pravosuđu.

Smatra da bi to bilo parcijalno rješenje, koje bi dovelo do nepravdi, jer bi za iste poslove, dio službenika odmah dobio veće plaće, a drugi dio bi trebao čekati završetak reforme.

“Od sindikata čitavo vrijeme tražimo suradnju, povjerenje i strpljenje”, poručio je Malenica i naveo da je ukupan broj službenika u državnoj upravi oko 50 tisuća, a da je zahtjevima sindikata obuhvaćeno tek oko 7,5 tisuća službenika.

Istaknuo je da je vlada u reformu plaća u javnoj i državnoj upravi išla u dva koraka. Prvim, a to je odluka o privremenom dodatku službenicima s najnižim plaćama od 1. srpnja plaće će rasti za 100 eura, koja je donesena da se premosti vrijeme dok na snagu ne stupe dvije uredbe kojima će se definirati plaće u javnom sektoru.

“Objavili smo Zakon o plaćama na javno savjetovanje i krenuli smo u pripreme dviju uredbi. Smatramo da smo došli pred kraj jedne jako zahtjevne reforme (...) i da trebamo nekoliko mjeseci da završimo te uredbe i da onda po tim novim uredbama ide drugi korak povećanja plaća”, poručio je Malenica.

Vrhovni sud u utorak je potvrdio raniju odluku zagrebačkog Županijskog suda i zaključio da je štrajk službenika i namještenika u sudovima zakonit te da je organiziran u svrnu zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković najavila da će, ako do kraja ovog tjedna ne dođe ponuda ministarstva, idući tjedan biti veliki prosvjed.

Ministarstvo je ranije u utorak izvijestilo da je na 43 od 67 sudova zabilježen trend smanjivanja službenika koji su u štrajku te ih je pozvalo na nastavak rada.

Prema službenim podacima koje su ministarstvu 20. lipnja dostavili predsjednici sudova, trenutno je u štrajku 2.874 od ukupno nešto više od 7.500 službenika i namještenika u pravosudnim tijelima.

Šušković je nakon pokretanja štrajka 5. lipnja kazala da štrajka oko 5000 službenika i namještenika sudova i državnih odvjetništava.