ministar uprave

Malenica odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima: 'To bi bio populizam'

26.11.2022 u 20:48

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u subotu je u Dnevniku HTV-a komentirao izjednačavanje osnovice za državne dužnosnike i službenike, što će dužnosnicima donijeti rast plaća, pri čemu je odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima kao populizam

Malenica je u Dnevniku HTV-a podsjetio da je sadašnji sustav plaća u državnim i javnim službama star gotovo 30 godina i pokazao se neodrživim. Za ista radna mjesta službenici primaju različitu plaću, naglasio je ministar pravosuđa i uprave. Naveo je primjer i da postoje plaće u ministarstvima koje su veće od plaće ministra.

"Dogodilo se to da su u pojedinim tijelima državne uprave, odnosno državnim organizacijama, poput ministarstava, državni službenici svojim plaćama i primanjima prestigli državne dužnosnike jer je njihova osnovica brže i više rasla, dok se ona za dužnosnike čak i smanjivala 2012.", pojasnio je. Kako bi se donio pravedan i kvalitetan zakon o plaćama, utemeljen na načelu "jednaka plaća za jednak rad", naglasio je Malenica, potrebno je ujednačiti sve osnovice koje se isplaćuju iz državnog proračuna. Upitan o eventualnim kritikama iz privatnog sektora, gdje bi se "mogli potužiti da im se uvodi porez na ekstraprofit dok si dužnosnici dižu plaće", ministar Malenica je to odbacio, rekavši da bi to bio populizam.

O izbornim jedinicama: HDZ će izaći s prijedlogom

Osvrnuo se i na pitanje izmjena Zakona o izbornim jedinicama nakon novog popisa stanovništva, koji je pokazao značajan pad broja stanovnika u Hrvatskoj. Malenica je rekao da se izbori ne vežu uz popis stanovništva, već registar birača.

  • +4
Ivan Malenica Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

"Puno je modela bilo u javnosti zadnjih nekoliko dana, niti jedan od njih po meni nije cjelovit", ocijenio je. "HDZ će kao ozbiljna stranka, analizirati stanje, tako da ćemo i mi u idućem razdoblju izaći s prijedlogom, a vjerujem onda nakon toga i s izmjenama zakona", najavio je ministar pravosuđa i uprave. Komentirajući poruke iz Ustavnog suda da bi sljedeći izbori mogli biti neustavni ako se ništa ne promijeni, Malenica je rekao: "Vidjet ćemo hoće li Ustavni sud donijeti neku odluku i kakva će ta odluka biti".

Vlada predana borbi na suzbijanju nasilja nad ženama i u obitelji  

Vezano za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i 'crne brojke' u Hrvatskoj, tj. porast od 25 posto u odnosu na lani, Malenica je rekao da su Vlada i Ministarstvo predani borbi na suzbijanju nasilja nad ženama i u obitelji, ističući da su mijenjali zakone i postrožavali kazne.

"Smatramo da treba raditi na edukaciji dionika u sustavu, od policije, do sudaca, državnih odvjetnika", dodao je. Kao jedan od problema istaknuo je kršenje mjera opreza, najavivši revidiranje Zakona o kaznenom postupku.