ministar pravosuđa

Malenica: Fokus pravosudnog sustava mora biti na žrtvi, ne nasilniku

25.11.2022 u 11:48

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica poručio je u petak, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da društvo mora biti djelotvornije u zaštiti žena, pa fokus pravosudnog sustava mora biti na žrtvi, a ne nasilniku

"Nužno je da se pravosudni sustav fokusira na žrtvu, ne samo na sankcioniranje nasilnika. To nije moguće postići samo zakonskim izmjenama već je nužno raditi na dodatnoj edukaciji pravosudnih dužnosnika i njihovom senzibiliziranju", istaknuo je Malenica u priopćenju.

Zato će Ministarstvo uvesti specijalizaciju sudaca za nasilje nad ženama, a Pravosudna akademija u suradnji sa stručnjacima iz civilnog društva i akademske zajednice provoditi dodatne edukacije sa ciljem prepoznavanja ne samo prava, već i potreba žrtava, najavio je.

"Novim odjelima i nastavkom suradnje s nevladinim udrugama želimo osigurati veći pristup sustavu podrške i žrtvama", ističe ministar.

U listopadu je počela s radom multidisciplinarna radna skupina sa ciljem dodatnog unaprjeđenja zakonodavnog okvira koji su u protekle dvije usmjeravali upravo na strože sankcioniranje i zaštitu žrtava kroz izmjene Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, podsjetili su iz Ministarstva.

Specijalizacija sudaca za kaznena i prekršajna djela vezana uz nasilje nad ženama i u obitelji

Radna skupina je održala pet sastanka, a do kraja godine u eSavjetovanja uputit će se paket propisa kojim će se uvesti specijalizacija sudaca za kaznena i prekršajna djela vezana uz nasilje nad ženama i u obitelji.

Također će se izmijeniti Pravilnik o načinu provedbe pojedinačne procjene žrtve, kako bi se osigurao individualni pristup i prevenirala dodatna viktimizacija, povećati prava žrtava, posebno kod određivanja mjera opreza, te postrožiti sankcije za nasilnike, posebno kada krše izrečene mjere.

Širenjem Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na 10 novih sudova - osam županijskih i dva općinska suda u Zagrebu i Splitu, institucionalni okvir za pružanje emocionalne podrške žrtvama i informiranje o njihovim pravima postat će dostupniji svim žrtvama.

Ministarstvo je u listopadu potpisalo novi ugovor o financiranju programa Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja koji je osnovan 2013., čija je linija 116 006 besplatna, anonimna i dostupna 24 sata na dan, sedam dana u tjednu.

Također je poručilo da će nastaviti unaprjeđivati sustav zaštite žena žrtava nasilja zakonodavnim izmjenama, dodatnim edukacijama i kvalitetnijom organizacijom sustava podrške žrtvama.