osuda slučaja

Malenica: Nema pritisaka, svi su dobro reagirali na palež automobila sutkinje

13.04.2023 u 14:46

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Malenica izjavio je u četvrtak da su vladajući primjereno reagirali i osudili slučaj paleži automobila sutkinje u Osijeku, da interesne skupine ne rade nikakav pritisak na njega i da vladajući ne rade pritisak na Državno odvjetništvo

Komentirajući situaciju vezanu za palež više automobila vezanih za službene osobe, uključujući i sutkinju u Osijeku, Malenica je novinarima u Hrvatskom saboru rekao da su taj incident javno osudili premijer u utorak i on tijekom saborske rasprave te potom priopćenjem.

"Mislim da smo kao dužnosnici i izvršna vlast primjereno reagirali i osudili taj događaj, a policija je u kratkom roku pronašla počinitelja. Kako je glavni ravnatelj policije utvrdio, događaj nije vezan uz rad same sutkinje".

Vjeruje da je to bio izolirani incident, ali će svakako kao izvršna vlast raditi na tome da suci, državni odvjetnici, policajci i državni inspektori mogu neometano raditi svoj posao.

Na pitanje kako to da incident koji djeluje kao mafijaški obračun, ali i više sličnih situacija koje su se zaredale u nekoliko dana, njemu i dalje izgledaju kao izolirani slučaj, Malenica je odgovorio kako ne bi ulazio u konkretne događaje jer policija provodi istragu i utvrđuje što se dogodilo.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

"Svakako da ove scene, pogotovo u Splitu prije neki dan, nisu ugodne i vjerujem da će policija kroz istragu utvrditi što se dogodilo i pronaći počinitelje atentata. Ali ova situaciju u Osijeku i brza reakcija policije pokazuje da sustav funkcionira", ustvrdio je.

Mediji imaju apriori negativan stav o svemu što Vlada radi

Vezano za izjave o pritiscima vladajućih na Državno odvjetništvo, rekao je kako je premijer istaknuo da se ni u jednom njihovom nastupu ne može vidjeti pritisak na odvjetništvo da nekoga procesuira ili istražuje.

"Vidjeli ste da neki to rade i difamiraju pravosudne dužnosnike kao trećerazredne", rekao je Malenica poručivši da oni to nisu činili.

  • +6
U Osijeku zapaljen automobil Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Upitan je li premijer kritizirao predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, Malenica je odgovorio kako je premijer doveo u pitanje reakciju Dobronića na određene pritiske i kritike prema njemu kao predsjedniku Vrhovnog suda.

Za Plenkovićevu izjavu da "mediji orkestrirano pritišću Vladu", rekao je kako ne bi komentirao tu izjavu, no smatra da mediji imaju "apriori negativan stav o svemu što Vlada radi".

Za izjavu ministra gospodarstva Davora Filipovića o pritiscima i predatorima, Malenica je rekao da s njim o tome nije razgovarao, no ako Filipović smatra da postoji potreba za uključivanjem pravosudnih ili policijskih tijela, odluka je na njemu.

Za sebe je Malenica rekao da nije pod nikakvim pritiskom, najnormalnije radi svoj posao, a interesne skupine ne rade nikakav pritisak na njega.