poruka srbiji

Malenica: Hrvatska neće dopustiti raspisivanje međunarodne tjeralice za pilotima

22.08.2022 u 21:07

Bionic
Reading

Hrvatska će iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva kako bi zaštitila svoje pilote, rekao je u ponedjeljak ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, nazvavši proces u Srbiji politički montiranim pokušajem koji može biti razlog za blokiranje ulaska Srbije u Europsku uniju

"Vlada RH jasno je istaknula da će zaštititi sve svoje državljane, sve svoje branitelje, generale i, u ovom konkretnom slučaju, pilote. Dakle, iskoristit ćemo sva pravna sredstva, ako do tog trenutka dođe, koja nam stoje na raspolaganju", rekao je Malenica u razgovoru za RTL Danas.

To prije svega znači, naglasio je ministar pravosuđa, da "Hrvatska u ovom konkretnom slučaju koji se odnosi na pilote neće dopustiti raspisivanje međunarodne tjeralice".

Ističe kako je to jedan od konkretnih mehanizama i alata koje Hrvatska ima na raspolaganju, iako je zasad prerano govoriti o konkretnim pravnim potezima, budući da Hrvatska još uvijek nije zaprimila nikakvu informaciju vezanu uz proces koji se vodi u Srbiji, te se sve o čemu se govori zasniva na objavama srbijanskih režimskih medija.

"Ništa službeno iz Srbije još nije došlo. Mi za sada imamo jedino informacije koje dolaze iz Vučićevih medija. Mi nemamo nikakvu službenu komunikaciju u ovom konkretnom predmetu", naglasio je ministar. Ocijenio je kako je tu "prije svega riječ o jednom pokušaju politički montiranoga procesa", a Hrvatska će učiniti sve da zaštiti svoje generale i dignitet Domovinskog rata.

Komentirajući izjave odvjetnika oštećenih da je laž da su hrvatskim pilotima prekršena prava jer se nisu imali priliku očitovati, ministar Malenica kazao je kako su to "neistine". Istaknuo je kako je RH provela otprilike tri tisuće kaznenih postupaka koji se odnose na ratne zločine i u posljednjih godinu dana nema neodgovorene zamolnice koje se odnose na Srbiju.

Istaknuo je kako se Hrvatska što se tiče pravnog poretka i zakonodavstva jasno usmjerila prema Europskoj uniji, te se "postavlja pitanje što Srbija radi u tom smjeru i da li zaista ona želi ući u Europsku uniju". "Ovakav način i ovakvo zakonodavstvo u Srbiji, ova kvazijurisdikcija koja se zloupotrebljava, nije jedan od načina kako država koja pretendira ući u Europsku uniju treba imati", rekao je.

Dodao je kako će Hrvatska iskoristiti sve pravne mehanizme koji joj stoje na raspolaganju i inzistirati da se takva kvazijurisdikcija makne kao i na tome da se određena pitanja riješe bilateralno.