ZA SLOBODU MISLI 2013.

Malali prestižna nagrada Europskog parlamenta

Bionic
Reading

Pakistanska aktivistica Malala Jusafzai (16) dobitnica je godišnje Nagrade Saharov Europskog parlamenta za slobodu misli 2013. koja je u srijedu dodijeljena 25. put. Malala je osvojila nagradu svojim zalaganjem za pravo djevojčica na obrazovanje usprkos nasilju talibana koji su je zbog njezinog aktivizma ustrijelili u glavu i vrat

Nagradu Saharov, koju Europski parlament dodjeljuje kako bi istaknuo iznimne pojedince koji se borbe protiv netolerancije i opresije, Malali je u Strasbourgu uručio predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Nagrada Saharov, koju EP dodjeljuje u sjećanje na sovjetskog fizičara i disidenta Andreja Saharova, iznosi 50.000 eura.

'Nadam se da će Europski parlament pratiti što se događa u zemljama čiji su stanovnici još uvijek zakinuti za temeljna ljudska prava, u kojima se zatomljuje njihova sloboda misli i u kojima je sloboda govora okovana', rekla je Malala.

'Mnoga djeca nemaju hranu, vodu za piće i gladni su obrazovanja. Alarmantno je to što je 57 milijuna djece zakinuto za obrazovanje... Ne žele iPhone, Playstation ni čokoladu; žele samo knjigu i olovku', dodala je Malala, a eurozastupnici su je pozdravili ovacijama.

Martin Schulz nazvao je Malalu 'globalnom ikonom'.

'Pružili ste nadu milijunima djece. Naša je dužnost da osiguramo to da vaši snovi postanu stvarnost', rekao je Schulz.

Više od 20 dosadašnjih laureata odazvalo se pozivu Europskog parlamenta na obilježavanje 25. godišnjice Nagrade Saharov na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Svima njima zajednička je borba za ljudska prava, dostojanstvo čovjeka i demokraciju.