prosvjed U SKOPLJU

Makedonska crkva ikonama, križevima i ruskim zastavama protiv prava žena i transrodnih osoba

30.06.2023 u 09:51

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća vjernika Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije prosvjedovalo je jučer ispred saborne crkve sv. Klimenta Ohridskog u Skoplju protiv prijedloga zakona o ravnopravnosti spolova u matičnim knjigama. Prosvjednicima, kako tvrde, smetaju najave iz zakona koji je tek u fazi javnog savjetovanja, prema kojima bi prava muškaraca i žena bila izjednačena, a transseksualne osobe imale pravo samostalno odabrati kako se žele izjasniti o svom rodu

U ovom nesvakidašnjem prosvjedu MPC-OA je pred svoj središnji hram postavila pozornicu s koje su se obratili uglednici na čelu s crkvenim poglavarom, gospodinom gospodinom Stefanom. Prosvjed su podržali i biskup Makedonske katoličke crkve Kiro Stojanov, kao i tamošnja Islamska zajednica, koja je zbog proslave Bajrama prosvjedu dala samo moralnu podršku.

Neki prosvjednici nosili su ikone i križeve dok su drugi mahali makedonskim zastavama, a moglo se vidjeti i nekoliko ruskih. U govoru g. g. Stefana mogla se čuti retorika poznata nam tijekom rasprave o Istanbulskoj konvenciji u Hrvatskoj.

'Okupili smo se kako bismo rekli 'da' životu i navijestili svetost obitelji koju čine jedan muškarac i jedna žena. Branit ćemo djecu od neprihvatljivih i sablažnjivih novih ideologija. Ovo nije pobuna protiv osoba, već protiv grijeha u koji naš svijet zapada. Žele nas prisiliti da se vodimo nekakvim svjetskim poretkom koji je stran apostolima, svetim ocima i svetom Evanđelju', rekao je poglavar MPC-OA, g. g. Stefan.

Prosvjed Makedonske pravoslavne crkve Izvor: Profimedia / Autor: Robert ATANASOVSKI / AFP / Profimedia

Vlast koju čine koalicija socijaldemokrata i albanskih stranaka uzvraća da je namjera Zakona o ravnopravnosti spolova postići jednake mogućnosti žena i muškaraca i unaprijediti prava žena. Problem nastaje u povezivanju sa Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o matičnim knjigama, koji se bavi drugim stvarima, kaže ministrica za rad i socijalnu politiku Jovana Trenčevska.

'Zakon o matičnim knjigama bavi se rodnim identitetom, odnosno mogućnošću da osoba koja je transrodna može promijeniti oznaku u matičnom broju gdje je označen spol. Zakon o ravnopravnosti spolova nije isto što i Zakon o matičnim knjigama te u njega prenosimo obveze koje je država preuzela iz Istanbulske konvencije', tumači Trenčevska te pojašnjava kako su izmjene i dopune Zakona o matičnim knjigama pripremljene poslije presude Europskog suda za ljudska prava protiv države, nakon tužbe građanina da mu je to ljudsko pravo uskraćeno 11 godina.

Inače, prosvjed je održan uz jako policijsko osiguranje, baš kao i prošlotjedni skopski Pride, a oba događaja su mirno protekla. Ipak, organizacije koje okupljaju LGBTIQ građane upozorile su ih da ne izlaze na ulicu tijekom prosvjeda.