OVOG LJETA

Žele preslikati hrvatsko iskustvo: Sjeverna Makedonija izdaje narodnu obveznicu

08.05.2023 u 10:05

Bionic
Reading

Sjeverna Makedonija kreće s izdavanjem obveznice. Najavio je to Dejan Nikolovski, direktor upravljanja javnim dugom u Ministarstvu financija, na Danima makedonskog tržišta kapitala, koji su okupili predstavnike tamošnje i hrvatske financijske industrije.

Nikolovski je rekao da će narodna obveznica biti namijenjena samo građanima, a plan je plasirati je ovog ljeta, 'piše novinar Poslovnog dnevnika Tomislav Pili. Predstavnici tamošnje financijske tržište bili su, navodi se, 'ugodno iznenađeni tom najavom', posebice Makedonske burze kojoj bi dolazak većeg broja malih investitora u segmentu obvezničkog prometa mnogo značio za ukupni promet.

Makedonski financijaši procjenjuju da bi građani koji se odluče na kupnju narodnih obveznica mogli očekivati godišnji prinos oko pet posto. Osim izdavanja narodne obveznice, Nikolovski je najavio i skorašnje izdanje prve makedonske 'zelene' obveznice.

Vlada u Skoplju svakako bi voljela preslikati hrvatsko iskustvo što se tiče troškova izdavanja i dostupnosti mjesta za upis obveznica. Što se tiče troškova, to ponajprije vrijedi za plaćanje naknada bankama koje bi bile aranžeri. Makedonsku vladu zanima stoga model gdje bi država isplatila naknadu za aranžiranje, a ne da ju plaćaju građani.

Nikolovski je kazao kako je unatoč turbulentnim uvjetima na tržištu vlada uspjela plasirati euroobveznicu koja je privukla 2,5 puta veću potražnju 130 investitora, većinom iz SAD-a, piše Poslovni dnevnik.

Zrcalo države Makedonsko tržište kapitala je malo i zrcalo je cijele države, kazala je u svojoj prezentaciji Katerina Ilić-Nonkulovska, direktorica odjela za vrijednosnice NLB Banke Skoplje. Tržišna kapitalizacija iznosi 3,8 milijardi eura, ukupni promet je lani iznosio 121 milijun eura, financijskim derivatima se ne trguje, a 80 prometa čini trgovanje dionicama.

No 70 posto prometa čini trgovanje sa samo dvije dionice, Komercijalnom bankom i Alkaloidom. Dok su prije 20 godina stranci činili i do 40 posto ulagača na Makedonskoj burzi, danas ih je najviše 10 posto, kazao je Goran Markovski, direktor KB Publikum Investa.

On drži da je makedonsko tržište i dalje atraktivno, ponajprije zbog većeg broja uvrštenih banaka koje krasi 18 posto kapitalne adekvatnosti i izvori financiranja isključivo iz depozita.