BIVŠI PREMIJER U BIJEGU

Makedonija uputila prosvjednu notu Mađarskoj zbog pomoći Gruevskom

19.11.2018 u 21:53

Bionic
Reading

Makedonija je uložila službenu prosvjednu notu Mađarskoj zbog pomoći koju je, kako se čini, pružila bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom u bijegu iz zemlje kako bi izbjegao zatvor

Prema priopćenju makedonske vlade, mađarski veleposlanik u Skoplju 'Laszlo Duks je pozvan u ministarstvo vanjskih poslova na sastanak s državnim tajnikom Viktororm Dimovskim', koji mu je uručio 'prosvjednu notu'. Razgovarali su o okolnostima bijega Nikole Gruevskog i njegovom zahtjevu za političkim azilom u Mađarskoj.

Makedonska vlada je izrazila želju da mađarsko pravosuđe uskrati 'Nikoli Gurevskom, osuđniku i bjeguncu, politički azil i da ga izruči Makedoniji na odsluženje zatvorske kazne'.

Albanske vlasti su otkrile prošlog tjedna da je Gruevski iz Albanije, u koju je ilegalno ušao pješice, otputovao automobilom mađarskog veleposlanstva 11. studenoga.

Bivši šef stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski vodio je zemlju od 2006. do 2016. U listopadu je osuđen na dvije godine zatvora zbog zlouporabe službene dužnosti prilikom nabave mercedesa od 600 tisuća eura. 

Protiv njega se vodi još pet sudskih postupaka, a on drži da je sudski progon kojemu je izložen politički motiviran.