'vip azilant'

Gruevski radi azila bio u mađarskom veleposlanstvu izvan Makedonije

15.11.2018 u 11:41

Bionic
Reading

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski iskazao je u mađarskom veleposlanstvu izvan Makedonije namjeru da zatraži azil u Mađarskoj, a Budimpešta nema ništa s njegovim izlaskom iz Makedonije, objavila je u četvrtak mađarska vlada

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana Gergely Gulyas nije htio reći u kojoj je zemlji Gruevski zatražio azil u Mađarskoj ili kako je došao do Ureda za imigraciju i azil u Budimešti gdje je predao dokumente i saslušan je. Gruevskom je naime još prošle godine oduzeta putovnica i bio je pod posebnim mjerama opreza.

Gulyas je također kazao da mađarska vlada dosad nije primila službeni zahtjev od Skoplja da izruči Gruevskog koji je u bijegu nakon presude na dvije godine zatvora zbog zlouporabe ovlasti. Dodao je da će, ako se to dogodi, mađarska vlada djelovati u skladu sa zakonom.

Šef kabineta također je rekao da se tijekom svog boravka u Budimpešti Gruevski nije sastao s premijerom Viktorom Orbanom.

Mađarska vlada u srijedu je potvrdila da je primila zahtjev za azilom od Gruevskog. "Nikola Gruevski je predao molbu za azilom nadležnim mađarskim vlastima", naveo je ured premijera Viktora Orbana u priopćenju u srijedu.

Makedonsko pravosuđe je u ponedjeljak izdalo uhidbeni nalog protiv bivšeg čelnika desnice, koji se nije odazvao na odsluženje zatvorske kazne izrečene u listopadu.

Negirajući pisanja pojedinih medija da je Gruevski u Mađarsku doputovao s pasošem Bugarske, bugarsko je ministarstvo pravosuđa objavilo da Gruevski nije bugarski državljanin, nije je podnio zahtjev za bugarsko državljanstvo, kao i da mu nije izdan bugarski pasoš.

Makedonski premijer Zoran Zaev u srijedu je zatražio od Mađarske da ne pruža utočište "kriminalcima i da poštuje međunarodne običaje uskraćivanjem prihvata osoba osuđenih u nekoj pravnoj državi protiv kojih je izdan međunarodni uhidbeni nalog".

"Makedonija je strateški partner i važan saveznik Mađarske", istaknula je mađarska vlada u priopćenju i zajamčila da će razmotriti molbu Nikole Gruevskog "s pravnog stajališta".

Bivši šef stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski vodio je zemlju od 2006. do 2016.

Brojni analitičari predviđaju da će Orban imati pravu veliku političku dilemu.

Orban je proklamirani protivnik imigranata i azilanata, te se analitičari pitaju hoće li Gruevski imati "VIP-azilantski" tretman ili će ga zatvoriti.

Nikola Gruevski i Viktor Orban nekoliko su puta iskazali svoju političku bliskost.