BIJEG KOD ORBANA

Bivši makedonski premijer Gruevski pobjegao od zatvora i zatražio azil u Mađarskoj

13.11.2018 u 13:40

Bionic
Reading

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, koji se u ponedjeljak trebao javiti na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, javio se putem Facebooka, i to iz Budimpešte, gdje je zatražio - politički azil

'U posljednjih nekoliko dana primio sam bezbroj prijetnji smrću. Nalazim se u Budimpešti, gdje sam zatražio politički azil od mađarskih vlasti. Nikad neću odstupiti od borbe za makedonski nacionalni interes', napisao je Gruevski.

Podsjetimo, Gruevski je osuđen na dvije godine zatvora zbog malverzacija pri kupovini skupocjenog blindiranog Mercedesa vrijednog preko pola milijuna eura, kojega je naručio za potrebe makedonske vlade.

Uz ovaj predmet, nazvan 'Tenk', Gruevski je optužen u još četiri predmeta, od čega su najozbiljnije optužbe u predmetu 'Titanik', gdje ga se optužuje za namještanje izbornog procesa.

Iako mu je makedonski parlament odbio skinuti zastupnički imunitet, za bivšim makedonskim premijerom tamošnja je policija u ponedjeljak navečer raspisala tjeralicu, no Gruevski ih je, baš poput njegovog hrvatskog suvremenika Ive Sanadera, preduhitrio i pobjegao u Mađarsku. Tamo se nada političkoj zaštiti Viktora Orbana, s kojim je dijelio optužbe za autokratski stil vladanja isprepleten s pogodovanjem osobnim interesima sebe i svojih najbližih suradnika.

Nikola Gruevski Izvor: Profimedia / Autor: N.N.