SLAVENKA DRAKULIĆ

Majica kao metafora hrvatskog društva

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na pitanje 'Što mislite o otkazu snimatelju zbog majice s natpisom na sjednici Vlade?' 77 posto ispitanika izrazilo je mišljenje da je snimatelj 'pravedno kažnjen'. To odaje priličnu frustraciju i želju da u ovoj zemlji napokon netko za nešto odgovara. Pa iako to nisu niti Rončević, niti odgovorni za smrt šestoro putnika u vlaku, niti oni treći koji na sve moguće načine kradu velike svote direktno iz džepa građana - ipak je barem netko 'pravedno' kažnjen. Građani, naime, moraju vjerovati da u ovoj zemlji ima pravde, jer kako će inače preživjeti sve nepravde koje im Vlada & co. dnevno servira?

Dosta se već pisalo o činjenici da je premijerka kreirala slučaj, svojom primjedbom da neće tolerirati majicu s napisom 'I don’t need sex, my government fucks me every day'. Ona, naime, nije tek dobrohotno upozorila mladog snimatelja da se, po njenom mišljenju, ogriješio o pravila pristojnog odijevanja - iako je nosio običnu majicu. Jasno, premijerka nije reagirala na majicu, nego na njoj odštampanu rečenicu. Kako se taj natpis nije odnosio na hrvatsku Vladu niti je bio napisan hrvatskim jezikom, valja pretpostaviti da ga dobar dio prisutnih na sjednici Vlade ionako nije ni razumio niti se posebno uvrijedio. No premijerka, koja je pokazala zavidno poznavanje stranog jezika, poistovjetila se (?!) s Vladom koja čini one stvari svome narodu i - osjetila se uvrijeđenom i pozvanom oštro ukoriti vlasnika majice, odnosno rečenice na njoj.

Da je ostalo na njenim ljutitim riječima, nikome ništa – epizoda bi ostala zapisana tek kao bizarna ilustracija nedostatka smisla za mjeru jedne političarke. Ta imamo mi dugu tradiciju netaktičnosti, netolerancije i cenzure čak i nakon 'komunističkog mraka'. Sjetimo se samo koliko se siroti pokojni predsjednik Tuđman živcirao oko Feralovih fotomontaža! Vlast koja pokazuje nervozu prema ovako benignim 'provokacijama' (iako se ne zna je li nositelju ove majice to bila namjera, on svakako ima pravo na provokaciju) - jadna je vlast. Ali stvar je otišla korak dalje kad je snimatelj Cvirn još istoga dana dobio otkaz. Od RTL-a. Zašto? Zato što se privatna i nezavisna televizijska kuća uplašila njenih riječi i svoje političke podobnosti. Baš kao kada je, u spomenuto mračno doba, neki glupi vic ispričan u birtiji čovjeka znao odvesti u zatvor – o pisanju nepodobnih članaka da i ne govorimo. Izvršitelji kazne su, kao i sada, uvijek bili glavni urednici.

Ante Cizmic / CROPIX

Ante Cizmic / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ante Cizmic

Ivan Cvirn je zahvaljujući Jadranki Kosor preko noći postao najpoznatiji hrvatski snimatelj

Premijerka je tako uvela u modu cenzuru rečenica na majicama. Budući su svi drugi mediji pod kontrolom, majice, čini se, postaju opasan alternativni medij, kao nekada zidni plakati u Kini. Za sada, čini se da su Gucci, Lacoste i slične marke prilično sigurne jer su – bez teksta. Ali s političarima se nikad ne zna. Jer, teoretski, samo je pitanje trenutka kad će biti izdana direktiva koje se majice i gdje smiju nositi – i na kojim jezicima smiju biti ispisani tekstovi, ako ih uopće smije biti. A trebalo bi već misliti i na cenzuru slika i štetu koju bi mogle počiniti.

No nije ni ovo kraj priči o majici. Nekidan je Jutarnji list u svojoj svakodnevnoj web anketi postavio sljedeće pitanje: 'Što mislite o otkazu snimatelju zbog majice s natpisom na sjednici Vlade?' Rezultati ankete, objavljeni u broju od 3. kolovoza su u najmanju ruku indikativni. Naime, 77,15 posto ispitanika izrazilo je mišljenje da je snimatelj 'pravedno kažnjen'. Naravno, može se postaviti pitanje koliko je ova anketa reprezentativna za javno mnijenje. Svejedno je ovaj vox populi zanimljiv. Jer, pod pretpostavkom da je rezultat vjerodostojan, otkriva ono što bi Czeslaw Milosz nazvao 'zarobljenim umom'.

Ako dvije trećine ispitanika podržava gubitak posla kao 'pravednu kaznu', to odaje priličnu frustraciju i želju da u ovoj zemlji napokon netko za nešto odgovara. Pa iako to nisu niti Rončević, niti odgovorni za smrt šestoro putnika u vlaku, niti oni treći koji na sve moguće načine kradu velike svote direktno iz džepa građana - ipak je barem netko 'pravedno' kažnjen. Građani, naime, moraju vjerovati da u ovoj zemlji ima pravde, jer kako će inače preživjeti sve nepravde koje im Vlada & co. dnevno servira? Pa makar se ta 'pravda' prelomila preko leđa čovjeka koji nije napravio nikakav krimen, a posao je izgubio samo zbog političarskog hira i udvorništva privatne (i nezavisne!) televizijske kompanije. Tako ova priča o majici postaje metafora za hrvatsko društvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi