RASTE TEMPERATURA U SPLITU

Maja Tedeschi projektira hotel na Bačvicama zbog kojeg se mijenja GUP?

23.06.2015 u 13:25

  • +2

Hotel na Bačvicama

Izvor: tportal.hr / Autor: montaža: Mihaela Maras

Bionic
Reading

Između više od pet stotina zahtjeva za izmjenu Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) splitski gradski vijećnici u ponedjeljak će odlučivati i o želji poduzetnika Mira Muse da mu se na elitnoj lokaciji na Bačvicama, tik uz znamenitu plažu, za planirani novi hotel omogući gradnja kata više u odnosu na planirano. Političku temperaturu u gradu podigle su glasine da iza ove investicije stoji poduzetnik i osobni premijerov prijatelj Emil Tedeschi

Miro Musa je naime direktor tvrtke Ataco koja u Bosni i Hercegovini distribuira proizvode Tedeschijevih tvrtki, a u kojoj ovaj poduzetnik ima i značajan suvlasnički udio. Priču je podgrijala činjenica da je novi hotel na Bačvicama projektirala njegova supruga Maja Tedeschi, dosad angažirana jedino na 'kućnim' poslovima suprugove kompanije.

Ona je pobijedila na novom natječaju za ovu lokaciju, raspisanom u veljači, sa žirijem kojim je predsjedao Jerko Rošin. Na stranicama Društva arhitekata Splita arhitekti su već tada anonimno predviđali tko će biti pobjednik.

Na mjestu budućeg hotela na Bačvicama već pune dvije godine nalazi se duboka jama iskopana prilikom navodnog početka radova, no sve je stalo kada je procijenjeno da bi ipak trebalo izgraditi koji kat viška. Sama lokacija također nosi zanimljivu priču: bila je u vlasništvu obitelji Crnčević i tvrtke Spectator, no nakon propasti njihovog biznisa preuzela ju je Erste banka te ju je potom prodala tvrtki Rapsodija u vlasništvu Fani Horvat, supruge tadašnjeg gradonačelnika Željka Keruma. Kako njegovo poslovno carstvo posljednjih godina više ne cvjeta - dapače, unatoč nizu predstečajnih nagodbi jedna tvrtka za drugom proglašavaju stečaj - došao je red na Tedeschijeva poslovnog partnera Musu.

Projekt novog hotela svojedobno je već izradio splitski arhitekt Srđan Šegvić, no on je predviđao tek četiri kata. U ovogodišnjem natječaju predviđalo se šest katova, a iz prvonagrađenog rada vidljivo je da se planira pet etaža uz nadgrađe s bazenom.

'Nismo ni vlasnici ni investitori hotela na Bačvicama'

'Ni Emil Tedeschi ni Atlantic grupa nemaju investitorske ni vlasničke veze s gradnjom hotela na Bačvicama', izjavila je za tportal Gabrijela Kasapovć, direktorica korporativnih komunikacija Atlantic grupe.

U očitovanju splitske gradske uprave na zahtjev za izmjenama GUP-a, koje će se u ponedjeljak naći pred Gradskim vijećem, nije eksplicitno odgovoreno hoće li se dopustiti veća izgrađenost na Bačvicama: tek je izneseno da je 'za navedenu lokaciju u tijeku urbanistički natječaj', pa se može očekivati burna rasprava vijećnika, pogotovo zato što gradonačelnik Ivo Baldasar nema većinu i ovisi o raspoloženju oporbe.

Kako doznaje tportal, o splitskom GUP-u raspravljat će se i ranije: nakon niza dvojbenih izjava i ideoloških vrludanja, zbog kojih je zabilježeno veliko negodovanje članova gradskog SDP-a, šef stranke Zoran Milanović naredio je Baldasaru da se o bitnim i strateškim pitanjima ubuduće prethodno raspravlja unutar gradske organizacije.

O Generalnom urbanističkom planu Splita tako će gradski SDP-ovci raspravljati na sjednici u petak navečer.