nejedinstvo

Mađarska neće podržati embargo EU na rusku naftu, Slovačka će tražiti izuzeće

03.05.2022 u 10:41

Bionic
Reading

Europska unija pripremila je sankcije na prodaju ruske nafte nakon što je Njemačka objavila da je spremna podržati embargo

Mađarska neće podržati sankcije koje bi onemogućile isporuku ruske nafte i plina u Mađarsku, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u utorak. Govoreći u Kazahstanu, Szijjarto je rekao da isporuke ruske nafte preko naftovoda Družba čine oko 65 posto potrebne nafte Mađarskoj i da ne postoje alternativni putovi opskrbe koji bi to mogli zamijeniti. Slovačka će tražiti izuzeće od embarga na rusku naftu koji je dogovorila Europska unija u svom sljedećem paketu sankcija Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu, priopćilo je u utorak slovačko ministarstvo gospodarstva.

"Ako dođe do odobrenog embarga na rusku naftu u sklopu daljnjeg paketa sankcija protiv Rusije, onda će Slovačka zatražiti izuzeće", napisalo je ministarstvo u odgovoru na pitanja Reutersa. Rusija je pokrenula veliku ofenzivu na istoku Ukrajine fokusiranu na Doneck i Lugansk nakon što je odustala od napada na Kijev krajem ožujka. Dijelove tih pokrajina već su držali separatisti koje podržava Rusija prije nego što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju 24. veljače. Prva dama Ukrajine Olena Zelenska zamolila je Zapad da nastavi s podrškom.

“Ukrajini treba oružje kako bi se ukrajinske izbjeglice mogle vratiti kući i obnoviti gospodarstvo. Stoga vas molimo da ne stanete, već da ubrzate ritam isporuke teškog naoružanja”, rekla je za britansku jutarnju televiziju.

  • +12
Azovstal, Mariupolj Izvor: Profimedia / Autor: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia