razaranja na istoku

Rusi žestoko granatiraju Harkiv, pokušavaju zauzeti Rubižne, a napadi na Popasne, kažu Ukrajinci, bili su takvi da nisu stigli skupiti tijela

03.05.2022 u 10:38

Bionic
Reading

Ruske snage granatiraju Harkiv, drugi najveći grad u Ukrajini, i razaraju nekoliko gradova na istoku Ukrajine.

Sjeveroistočni grad Harkiv je pod bombardiranjem, kao i od prvih dana invazije, priopćila je ukrajinska vojska u utorak. Ukrajinski glavni stožer u izvješću je rekao da njegove snage brane prilaz Harkivu od Izjuma, grada na rijeci Doneck oko 120 km prema jugoistoku, dok neprijatelj ostavlja tragove razaranja u pokrajini Luhansku. Ukrajinska vojska priopćila je da ruske snage pokušavaju zauzeti grad Rubižne u pokrajini Luhansku na prvoj liniji i pripremiti napad na obližnji Sjeverodoneck.

Najžešći sukobi vodili su se oko Popasne, južnije. Granatiranje je bilo toliko žestoko da nije bilo moguće pokupiti tijela, rekao je regionalni guverner Sergij Gajdaj.

  • +6
Rubižne Izvor: Profimedia / Autor: Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia

"Ne želim ni govoriti o tome što se trenutno događa s ljudima koji žive u Popasni, Rubižnu i Novotoškivsku. Ti gradovi jednostavno više ne postoje. Potpuno su ih uništili", rekao je. Ruske snage sada pokušavaju opkoliti tamošnje velike ukrajinske snage, napadaju iz tri smjera uz snažno bombardiranje duž bojišnice. Najmanje tri civila ubijena su u utorak u ruskom granatiranju grada Vuhledara u regiji Donecku na istoku Ukrajine, priopćio je ured ukrajinskog predsjednika. Neka druga područja Donecka pod stalnom su paljbom, a regionalne vlasti pokušavaju evakuirati civile iz područja na bojištu, navodi se.

  • +4
Posljedice granatiranja Harkiva Izvor: Profimedia / Autor: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia