nasilje nad ženama

Mađarski parlament odbio Istanbulsku konvenciju

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 05.05.2020 20:38
  • Objavljeno 05.05.2020 u 20:38
Viktor Orban

Viktor Orban

Izvor: EPA / Autor: Zoltan Mathe

Mađarski parlament je u utorak odbio Istanbulsku konvenciju o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama te je pozvao vladu da lobira protiv usvajanja Istanbulske konvencije u EU-u

Deklaracija protiv usvajanja Istanbulske konvencije je uz potporu desnih stranaka usvojena sa 115 glasova za, 35 protiv i tri suzdržana.

Oporba je glasala protiv rezolucije kojom se poziva vladu da odustane od daljnjih koraka prema ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Tijekom glasanja oporbene su zastupnice držale natpise sa seksističkim i mizoginim izjavama zastupnika vladajuće stranke Fidesz.

Vlada premijera Orbana potpisala je Istanbulsku konvenciju 2014., ali je nije nikada ratificirala.

Orban i njegova stranka dugo se bore protiv, kako kažu, "rodnog ludila" te su, primjerice, zabranili sveučilištima da drže kolegije iz rodnih studija.

Vlada ima "pravo braniti svoju zemlju, kulturu, zakone, tradicije i nacionalne vrijednosti, a stajališta manjine o rodu ne bi trebala to ugrožavati", stoji u rezoluciji.

Ključni dijelovi Istanbulske konvencije koji štite djecu i žene od nasilja ugrađeni su u mađarski pravni sustav, stoji u deklaraciji, piše mađarska novinska agencija MTI.

Istanbulsku je konvenciju sastavilo Vijeće Europe sa ciljem stvaranja pravnog okvira za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!