BIRAJU IZMEĐU DVIJE OPCIJE

Mađarske udruge počele predizbornu kampanju

07.06.2011 u 15:32

Bionic
Reading

Baranjski Mađari krenuli su u kampanju za izbore za vijeća nacionalnih manjina koje je za 10. srpnja raspisala Vlada RH. Glavne snage su Savez mađarskih udruga (SMU) i Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH), čiji predstavnici tvrde da im je glavni cilj zalaganje za napredak mađarske manjine u Hrvatskoj

Prošli tjedan SMU je otvorio dvije 'mađarske' kuće, privatne kuće otkupljene za potrebe lokalnih mađarskih kulturno-umjetničkih društava. U Dardi i Starim Jankovcima Deneš Šoja, saborski zastupnik mađarske manjine i predsjednik SMU-a, prerezao je vrpce u dvjema kućama u okviru Tjedna mađarske kulture, čiji se termin održavanja ove godine poklopio s održavanjem izbora.

Tom prilikom Šoja je rekao da se program obiju opcija u suštini ne razlikuje. 'Razlika je u ostvarenju. Naša opcija bliža je lokalnom stanovništvu i konkretnim problemima ljudi', ocjenio je Šoja razliku SMU u odnosu prema konkurentskom DZMH.

Do sada je SMU otvorio deset takvih objekata u mjestima sa značajnim udjelom mađarske manjine u ukupnom stanovništvu, poput Belog Manastira, Luga, Grbavca, Novog Bezdana, Batine, Zmajevca. Šoja smatra da SMU kupovinom kuća i dodjelom na korištenje lokalnim udrugama može kvalitetnije čuvati kulturnu tradiciju nego kada bi sve ovisilo o dobroj volji lokalne vlasti ili privatnoj inicijativi. 'Zato mi je žao što je srušena zgrada stare ribarske zadruge, Nagy Kocsme, u Kopačevu. Međutim, lokalna vlast obećala je gradnju iste takve, nove, na istom mjestu, pa tome treba vjerovati', ustvrdio je Šoja, koji na ostvarenje tog projekta ne može značajno utjecati jer glavnu riječ u ime Mađara u Općini Bilje vodi DZMH.

Predsjednik DZMH-a Šandor Jakab ne sumnja da će se ta najveća zgrada u Kopačevu doista graditi. Program DZMH, kaže, usmjeren je na čuvanje istinskih, ne samo banalnih poput kuhanja specijaliteta, mađarskih običaja. 'Naša opcija djeluje u smjeru održavanja stalnog broja mađarske manjine u Hrvatskoj, poštivanja Ustavnog zakona o pravima manjina te održavanju i uspostavljanju dobrih odnosa s Republikom Mađarskom', rekao je Jakab.

Budući da je nedavno razvrgnuta koalicija DZMH-a s HDZ-om u Općini Bilje, Jakab smatra da osim manjinskih izbora u toj općini treba provesti i opće. 'Očito je da se vlast u Bilju klima', ocjenjuje.

Iz redova DZMH-a Csaba Cickai još uvijek je na dužnosti donačelnika, uz HDZ-ovu načelnicu Ružicu Bilkić, ali sjednice općinskog vijeća već nekoliko mjeseci otežano se provode, a ne mogu se donijeti ni osnovne odluke o primjerice gradnji dječjeg igrališta.

Jakab smatra da DZMH može proširiti svoj utjecaj i na Šojinu općinu Kneževi Vinogradi, i to nudeći bolji manjinski program. 'Kao načelnik općine Šoja donedavno nije htio postaviti dvojezične općinske natpise, što dovoljno govori o kakvoj se zaštiti manjinskih prava radi', ustvrdio je Jakab.