VERBALNA NOTA

Mađarska se naljutila zbog karikature Orbana s nacističkim pozdravom na naslovnici slovenske Mladine

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 05.04.2019 15:42
  • Objavljeno 05.04.2019 u 15:15
Sporna naslovnica Mladine

Sporna naslovnica Mladine

Izvor: Screenshot / Autor: Mladina

Mađarsko veleposlanstvo u Ljubljani verbalnom je notom upozorilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova na 'politički neodgovornu' odluku jednog slovenskog tjednika, koji je prije dva tjedna na naslovnici objavio satiričnu karikaturu mađarskog premijera Viktora Orbana s rukom dignutom u nacistički pozdrav, te je slovenske vlasti zamolilo za 'pomoć u izbjegavanju sličnih incidenata ubuduće', objavili su u petak slovenski mediji

Mađarskoj veleposlanici Edit Szilágyiné Bátorfi iz sjedišta slovenske diplomacije s tim u vezi je poručeno da se slovenske vlasti 'ne miješaju u uređivačku politiku medija', piše ljubljanski list Dnevnik. Urednik Mladine Grega Repovž u petak je, u novom broju tjednika, potvrdio da su ovog tjedna i sami primili prosvjedno pismo mađarske veleposlanice, koja im je poručila da su naslovnom karikaturom s Orbanom 'prešli sve granice' i da se radi o nečuvenoj odluci, 'vrijednoj svakog žaljenja', kako je ustvrdila.

Urednik tjednika ustvrdio je kako je mađarski prosvjed zbog karikatura i napisa u Mladini još jedan dokaz da je aktualna mađarska politika pod Orbanom 'sramotna' za Europsku uniju i da je šteta što njegova stranka Fidesz nije isključena iz europske obitelji konzervativnih i pučkih stranaka (EPP), te je istaknuo da je među rijetkima koji su branili Orbana bio i nekadašnji slovenski premijer Janez Janša, Orbanov prijatelj.

Mladina je, tvrdi Repovž, u nekoliko svojih brojeva među ostalim zapravo pokazala 'antisemitsku narav' Orbanove vlade i njenu nedemokratičnost, čime je 'razbjesnila' mađarske vlasti.

Mladinu u Sloveniji smatraju medijem izrazito lijeve i liberalne orijentacije, koji se često služi satirom i karikaturom. Na spomenutoj naslovnoj stranici, zbog koje je reagirala mađarska veleposlanica, autor karikature postavio je, u društvu s mađarskim premijerom i predsjednikom stranke Fidesz, i bivšeg slovenskog premijera Janeza Janšu te nekoliko članova te stranke, u poziciji Orbanovih 'pijuna' odnosno podložnika.

  • +7
  • +4

Viktor Orban

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Janša i njegova stranka, relativna pobjednica lanjskih slovenskih parlamentarnih izbora, često se solidarizira s politikom mađarskog premijera, osobito u pitanjima koja on zastupa oko europskog identiteta i kod protivljenja masovnim migracijama iz muslimanskih zemalja, a mađarski poduzetnici bliski Orbanu dokapitalizirali su zadnjih nekoliko godina više medijskih platformi i portala u vlasništvu ili u bliskim odnosima s Janšinom strankom.

S druge strane, članovi Janšine stranke u parlamentarnom istražnom povjerenstvu koje je provjeravalo vlasničke odnose u medijima iznosili tvrdnje da je 'Mladina' nakon privatizacije tog nekad vrlo utjecajnog tjednika došla u ruke poduzeća sa sjedištem u Italiji koje najveće profite bere iz naslova sumnjivih provizija u poslovima nabave opreme i uređaja za slovenske bolnice.

Janšina stranka tvrdi kako Mladina više nije politički neutralan tjednik, kao iz vremena osamostaljivanja, kada je Janša u njemu objavljivao svoje kolumne, nego medij ekstremno lijevih političkih stajališta. Zato se cijela stvar može staviti i u kontekst predstojećih izbora za članove Europskog parlamenta, iako je protiv nediplomatskih pritisaka na Mladinu stigla i reakcija novinarskih udruga.

Na njima bi, prema nekim prognozama, naviše mjesta u Europarlamentu iz Slovenije mogle dobiti Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) te stranka sadašnjeg premijera Marjana Šarca, dok će ostale skupine biti marginalizirane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!