upozorava žigmanov

'Mađarska manjina u Srbiji privilegirana je u odnosu na hrvatsku'

  • Autor: A. Ž. / Hina
  • Zadnja izmjena 29.03.2017 14:45
  • Objavljeno 29.03.2017 u 14:45
Tomislav Žigmanov

Tomislav Žigmanov

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

U Srbiji ne postoji pravičan i ravnopravan odnos prema svim nacionalnim manjinama pa je tako mađarska manjina privilegirana za razliku od hrvatske, ustvrdio je u srijedu zastupnik i predsjednik Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata (DSHV) Tomislav Žigmanov

Za razliku od srpsko-mađarskih odnosa koji su na povijesno najvišoj razini, čega su najveći korisnici njihove manjinske zajednice u dvije zemlje, srpsko-hrvatski imaju posve drukčiji predznak, a hrvatska manjina je u neravnopravnom položaju, ocijenio je Žigmanov komentirajući zaključke jučerašnje sjednice mađarskih i srpskih manjinskih uprava u Subotici.

'I to jest paradoks Srbije kao države u odnosima prema nacionalnim manjinama! U njoj, naime, ne postoji pravična redistribucija dobara po nacionalno-manjinskim zajednicama, već neke, kao što je mađarska, uživaju status privilegirane, dok su pripadnici drugih, kao što je hrvatska, uvelike u neravnopravnom položaju i u ostvarivanju manjinskih prava suočavaju se zaprekama koje ne mogu riješiti', istaknuo je čelnik DSHV-a.

Doda li se tomu i da su hrvatsko-srpski odnosi na vjerojatno najnižoj razini od 2000-ih, složenost i negativne značajke društvenog položaja Hrvata u Srbiji dobivaju na još većoj težini, istaknuo je Žigmanov.

Predstavnici srpske manjine u Mađarskoj i mađarske u Srbiji potpisali su Sporazum o suradnji u području izdavanja zajedničkih rječnika, obogaćivanja knjižnica i suradnju medija.

'Sada imamo dobre odnose, imamo povjerenstvo koje radi i imamo suradnju dvije vlade što je veoma važno', izjavio je dopredsjednik srpsko-mađarske mješovite međuvladine komisije Nenad Ivanišević.

Predsjednik Skupštine Vojvodine i čelnik najjače stranke mađarske manjine, Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Istvan Pasztor dodao je 'da su najveći korisnici takvih odnosa upravo manjinske zajednice u drugoj državi'.

Dobri odnosi Mađarske i Srbije temelje se među ostalim i na sudjelovanju SVM-a u vlasti koju u Srbiji drži Srpska napredna stranka (SNS).

Kao njihov koalicijski partner SVM je pozvao Mađare u Vojvodini da podrže kandidata SNS-a Aleksandra Vučića na nedjeljnim predsjedničkim izborima.

To je učinio i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto, koji je prošloga tjedna sudjelovao na predizbornom mitingu SNS-a u Beogradu, gdje je otvoreno podržao kandidaturu Vučića.

Komentirajući takve odnose Srbije i Mađarske te položaj mađarske manjine u Srbiji, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov navodi da 'gotovo sve što je navedeno kao važeće u mađarsko-srpskim odnosima, značajkama društvenog položaja i ostvarivanja manjinskih prava mađarske zajednice u Vojvodini ne vrijedi kada je riječ o hrvatsko-srpskim odnosima, društvenom položaju i ostvarivanju manjinskih prava Hrvata u Vojvodini'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!