REAKCIJA NA ČUDAN PRIJEDLOG

'Hrvati u Vojvodini neće podržati Vučića: Bio bi to naš kraj'

07.03.2017 u 10:16

Bionic
Reading

Hrvati u Vojvodini ipak neće podržati Aleksandra Vučića na predstojećim predsjedničkim izborima u Srbiji, rekao je za tportal predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, komentirajući prijedlog Vesne Prćić, zastupnice DSHV-a u vojvođanskog pokrajinskom parlamentu i predsjednice podružnice stranke u Subotici

Tomislav Žigmanov za tportal je rekao da će glavni odbor stranke na sjednici u utorak predvečer donijeti odluku o tome koga će podržati na predsjedničkim izborima, ali sigurno neće podržati Vučića kao svoga kandidata za predsjednika Srbije, kao što je to predložila Vesna Prćić. 'Bio bi to kraj političkog djelovanja Hrvata u Vojvodini', kratko je poručio Žigmanov.

Podsjetimo, Prćić je izazvala sablazan dijela javnosti dobro upoznatog s djelovanjem i položajem vojvođanskih Hrvata nakon što je pozvala članove stranke, ali i sve Hrvate u Vojvodini, da svoj glas na idućim izborima daju Vučiću zbog njegove europske orijentacije.

Prćić je kazala Tanjugu da je to njezin stav i da ne zna hoće li takav stav imati i stranka čija je dužnosnica te dodala da bi bilo dobro da DSHV donese takvu odluku. Po njezinim riječima, DSHV postoji već 20 godina i jedina je stranka koja okuplja pripadnike hrvatske zajednice, a dosad je praksa bila ta da stranka podržava demokratske kandidate, prije svega kandidate DS-a.

Međutim, kako je kazala, ovaj put DS ima svog kandidata, ali on nije predsjednik ni član te stranke i to je ono što je razlika u odnosu na dosadašnju praksu. Kada je riječ o Aleksandru Vučiću, Prćić je rekla da je on kao predsjednik republičke vlade i kao najutjecajniji političar u posljednjih pet godina pokazao da je na europskom putu, što je jedno od načela stranke čija je ona dužnosnica i da se s pažnjom odnosi prema pitanjima važnim za nacionalne manjine i nacionalne zajednice.

Kazala je kako je praksa u svijetu ta da stranke nacionalnih manjina idu uz vladajuće stranke, jer, kako je naglasila, tako najlakše promoviraju svoje ideje i stavove, a da je s DSHV-om sad situacija drugačija i da se ta stranka nalazi u opoziciji i na lokalnoj, pokrajinskoj i republičkoj razini.

'Smatram da bi jedino izbor Aleksandra Vučića za predsjednika Republike Srbije bio garancija Hrvatima u ostvarivanju svih prava kao najmlađe manjinske zajednice u Srbiji', rekla je Prćić ranije za portal Subotica.info.

Vučić je prije nego što je osnovao Srpsku naprednu stranku (SNS) bio dugogodišnji visoki dužnosnik Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja koja je odigrala veliku ulogu u progonu i etničkom čišćenju Hrvata iz Vojvodine.