mini europska turneja

Macron sljedeći tjedan stiže u prvi službeni posjet Hrvatskoj

18.11.2021 u 14:27

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron stiže sljedeći tjedan u dvodnevni, službeni posjet Hrvatskoj, objavila je u četvrtak Elizejska palača

Macron će biti u Zagrebu 24. i 25. studenoga u "prvom službenom posjetu nekog francuskog predsjednika Hrvatskoj od stjecanja nezavisnosti zemlje 1991. godine".

Taj posjet, navodi AFP, bit će prilika za potpisivanje strateškog partnerstva i sporazuma između dviju vlada kojim će se finalizirati prodaja francuskih borbenih zrakoplova Hrvatskoj.

Službeni Zagreb je u svibnju najavio kupovinu 12 borbenih zrakoplova Rafale kako bi modernizirao svoje oružane snage, odlučivši se na najveće nabavku naoružanja od rata za neovisnost, piše AFP.

Premijer Andrej Plenković u rujnu je rekao da "nabava borbenih zrakoplova Rafale strateški mijenja položaj Hrvatske u vojnom, obrambenom smislu, u smislu snage prema međunarodnim partnerima, sigurnosnim savezima i koalicijama".

Hrvatska je, uz Mađarsku, jedna od dvije članice Europske unije koju Macron još nije posjetio od početka svog predsjedničkog mandata.

Macron nakon Zagreba odlazi u Rim u posjet Italiji i papi Franji. S talijanskim vlastima će potpisati sporazum za promicanje usklađivanja francuskih i talijanskih stajališta i koordinaciju dviju zemalja na području europske i vanjske politike, gospodarstva, sigurnosti i obrane, migracija, obrazovanja te prekogranične suradnje.

Ta mini europska turneja omogućit će šefu francuske države da "pripremi francusko šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a" koje započinje 1. siječnja, dodaje Elizejska palača.