borba s covidom-19

Macron pozvao na cijepljenje svakog dana, od jutra do večeri

23.03.2021 u 13:28

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u utorak na "maksimalno cijepljenje, svakodnevno, od jutra do večeri, jer je cijepljenje srž bitke protiv covida-19"

"Borimo se za doze cjepiva. Od travnja krećemo drugačije. Za cijepljenje neće biti vikenda, ni neradnih dana", dodao je francuski predsjednik nakon posjeta jednom centru za cijepljenje na sjeveru zemlje.

Macron je također najavio proširenje cijepljenja protiv covida-19 na osobe od 70 do 75 godina bez komorbiditeta, prije ubrzanja kampanje cijepljenja u zemlji.

"Za ubrzanje procesa od subote pokrećemo dvije stvari. Prvo ćemo uspostaviti namjenski telefonski broj za traženje starijih od 75 godina koji se još nisu cijepili i svih onih koji se nisu uspjeli naručiti", rekao je.

Uz to se otvara cijepljenje za osobe od 70 do 75 godina, dodao je. Sada su na prioritetnoj listi stariji od 75 i stariji od 65 s komorbiditetima.

Macron je rekao da se Francuska bori za doze cjepiva koje joj AstraZenaca duguje i da će i dalje vršiti pritisak na taj laboratorij kako bi poštovao ugovore. 

Objasnio je da im taj laboratorij nije isporučio ugovorene doze i da će se sljedećih dana boriti za njih.

Francuskoj vladi je cilj do sredine travnja cijepiti 10 milijuna Francuza, do sredine svibnja 20 milijuna i do sredine lipnja 30 milijuna ljudi.