epidemija ne posustaje

U Sloveniji sve prisutnija britanska varijanta virusa

23.03.2021 u 12:40

Bionic
Reading

U Sloveniji se bilježi pogoršanje epidemiološke situacije u pandemiji koronavirusa, što stručnjaci pripisuju sve većoj dominaciji britanske varijante virusa među novozaraženima, a u zemlji je u zadnja 24 sata potvrđen 981 novi slučaj zaraze i devet smrtnih slučajeva među oboljelima

Dok je početkom veljače taj zarazniji soj na području Ljubljane činio dva do tri posto ukupnih zaraza, u prvom tjednu ožujka taj je udio porastao na oko 30 posto, pokazao je monitoring otpadnih voda na području Ljubljane, podatak je koji je predstavljen u utorak na vladinoj konferenciji za novinare.

U 24 sata je na 5022 testa potvrđena prisutnost infekcije kod 981 osobe, uz udio pozitivnih testova od 19,5 posto, a napravljeno je i preko 47 tisuća brzih antigenskih testova čiji se rezultat potvrđuje naknadnom i sigurnijom PCR analizom.

Od prošlog tjedna broj hospitaliziranih zbog Covida-19 u Sloveniji je opet u porastu, nakon jednomjesečnog smanjivanja broja oboljelih koji trebaju bolničko liječenje, kad je od kraja siječnja do kraja veljače njihov broj bio skoro prepolovljen, kazao je Robert Carotta, koordinator za bolničke kapacitete u epidemije Covida-19.

U ponedjeljak su hospitalizirana čak 72 pacijenta, uz 50 otpuštenih. U bolnicama  je sada  507 covid pacijenata, prvi put nakon dva tjedna broj je opet iznad 500, potvrdio je Carotta.

Broj aktivnih slučajeva i dalje ostaje visok - 10.874, kao i sedmodnevni prosjek dnevno zaraženih, koji iznosi 834.

Sa devet preminulih u zadnja 24 sata ukupan se broj žrtava Covida-19 od početka epidemije povećao na 3985.