VRUĆA ZIMA

Macron poziva na prekid štrajkova tijekom blagdana

22.12.2019 u 12:45

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u nedjelju u ime francuskog naroda na prekid štrajkova tijekom blagdana, javljaju agencije, podsjećajući da su štrajkovi paralizirali željeznički promet diljem zemlje

Štrajkaši, kazao je Macron tijekom posjete Abiđanu u Obali bjelokosti, moraju uzeti u obzir da ima ljudi u cijeloj Francuskoj koji se žele vidjeti i otići u posjet tijekom blagdana, no nekoliko sindikata je već najavilo nastavak štrajkova i za Božić.

Međugradske i međuregionalne željezničke linije su u potpunom kaosu te stoga vlakovi kasne satima.

Prema najnovijoj anketi, nakon 18 dana poremećenog javnog prijevoza i početkom božićnih blagdana vidljiv je pad potpore Francuza štrajku protiv mirovinske reforme.

  • +18
Opći štrajk u Francuskoj Izvor: EPA / Autor: IAN LANGSDON

Potpora štrajku sada iznosi 51 posto i pala je za tri posto, dok se za četiri posto povećao broj ispitanika koji se protive štrajku.

No, čak 69 posto Francuza smatra da će vlada "ići do kraja s tom reformom te da neće popustiti pred zahtjevima sindikata".

Sindikati pozivaju vladu predsjednika Macrona da razmotri ili povuče planove o jedinstvenom mirovinskom bodovnom sustavu i izražavaju ogorčenje zbog vladine odluke da poveća minimalnu dob za odlazak u punu mirovinu na 64 godine.