DAN UKIDANJA ROPSTVA

Macron: Nikada ne smijemo zaboraviti stranice naše povijesti ispisane u doba ropstva

10.05.2020 u 15:16

Bionic
Reading

Emmanuel Macron je u nedjelju pozvao da se "nikad" ne zaboravi ropstvo, u prigodi Dana ukidanja ropstva koji se u Francuskoj ove godine obilježava skromnije zbog epidemije koronavirusa

Dan sjećanja na trgovinu robljem, ropstvo i njihovo ukidanje, koji je u Francuskoj uveden 2001., "postoji zato da više nikad ne bismo zaboravili te stranice naše povijesti", napisao je francuski predsjednik u poruci objavljenoj na društvenim mrežama.

"Podsjeća nas na barbarsku trgovinu crncima i na kolonijalno ropstvo, taj zločin protiv čovječnosti koji se činio stoljećima", istaknuo je.

"No podsjeća nas i da smo upravo po osudi i rušenju takva sustava postali ono što jesmo: zemlja ljudskih prava, jedinstvena i nedjeljiva Republika koja iz svoje različitosti crpe snagu univerzalnosti", dodao je Emmanuel Macron.

Osvrnuvši se na epidemiju koronavirusa i izolaciju koja će se postupno ukidati od ponedjeljka, Macron je podsjetio da se ove godine "nažalost (...) ne možemo okupiti u bratskom i svečanom ozračju građanskih proslava koje čine francusku naciju", izrazivši posebnu bliskost "tisućama obitelji koje danas dijele oceani".

"Opet ćemo se sastati jer nas kušnja kroz koju danas prolazimo nije međusobno udaljila, nego nas je zbližila, ujedinila (...) Povijest nas uči: ujedinjena Francuska svladava sve teškoće", zaključio je predsjednik.