veličina je bitna

Macron: Kosovo, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina zasad ne mogu u EU

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 02.07.2019 21:22
  • Objavljeno 02.07.2019 u 21:22
Emanuel Macron

Emanuel Macron

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zemlje koje žele pristupiti Europskoj uniji suočavaju se sa smanjenim izgledima nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio podržati daljnje proširenje sve dok Unija ne ubrza proces donošenja odluka i vrati svoju vjerodostojnost. Frustriran nesposobnošću svojih kolega da se dogovore o tome tko će dobiti vodeće europske dužnosti čija je zadaća oblikovati politiku za više od pola milijarde građana, Macron je u ponedjeljak rekao "ne" zasada onima koji se žele priključiti klubu.

Pristaše proširenja Unije na istok tvrde kako će se time bolje oduprijeti rastućem utjecaju Rusije i Kine. Francuska brine da će proširenjem biti još teže donositi odluke i da bi mogle ojačati nacionalističke stranke.

Sjeverna Makedonija i Albanija trebale bi biti prve žrtve Macronove razdraženosti ako s time nastavi, nakon što su njihove težnje za početkom pregovora o članstvu već odgođene na više od jedne godine.

Kao strastveni eurofil, Macron je rekao da se u pitanje dovodi europski ugled ako blok ostane taoc manjinskih skupina, a potrebno je donositi teške odluke od klimatskih promjena do migracija.

"Više sam nego skeptičan prema onima koji kažu da budućnost Europe leži u daljnjem proširenju, kada mi ne možemo postići dogovor između 28 zemalja", rekao je Macron nakon neuspješnih cjelonoćnih pregovora u ponedjeljak u Bruxellesu.

"Inzistiram na činjenici da ću odbiti sve oblike proširenja prije dubinske reforme načina funkcioniranja institucija", dodao je. Desetljećima se EU, stvorena kao poslijeratna ekonomska zajednica od šest zemalja radi poticanja mira i trgovine, borila za uravnotežena proširenja s dubljom gospodarskom i političkom suradnjom.

Balkanske zemlje Kosovo, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina teže ulasku u EU.

Njemačka kancelarka Angela Merkel javno je izrazila podršku Sjevernoj Makedoniji za početak pregovora. Njemački državni tajnik za europske poslove Michael Roth izjavio je Reutersu kako će se vanjska i sigurnosna politika EU vrednovati po ​održavanju mira, demokracije i stabilnosti u cijeloj Europi.

"Ne smijemo odustati od proširenja. To ne bi bilo u njemačkom, a ni u europskom interesu", rekao je Roth. "Pristupanje je povezano s jasnim zahtjevima. Treba tako i ostati", dodao je.

Sjeverna Makedonija se nada kako će rješavanje dugogodišnjeg spora s Grčkom biti njezina ulaznica u EU.

Albanija, koja se smatra jednom od najkorumpiranijih zemalja i neuspješna je u borbi protiv pranja novca, suočena je sa snažnijim otporom sjevernih europskih zemalja.

Za većinu odluka Europskog vijeća potrebna je kvalificirana većina. Usprkos tome, postizanje dogovora o gorućim pitanjima, kao što su migracijska politika i klimatske promjene, pokazalo se teškim.

Proširenje zahtijeva jednoglasnost, što znači da bi Macron imao moć veta. Nizozemska je također podržala Francusku kada su neočekivano blokirali početak pregovora Sjevernoj Makedoniji i Albaniji s EU u lipnju 2018.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!