summit

Macron: Konačno izvješće G20 mora spomenuti Pariški klimatski sporazum

26.06.2019 u 13:47

Bionic
Reading

Francuska je rekla kako neće prihvatiti konačno izvješće sa summita G20 ako se u njemu ne spomene Pariški klimatski sporazum čime je predsjednik Emmanuel Macron zauzeo čvršći stav oko klimatskih promjena ususret summitu skupine G20

Japanski mediji su u srijedu prenijeli da će vodeće ekonomske sile skupine G20 ovaj tjedan pozvati na jačanje slobodne trgovine kako bi se postigao snažan svjetski rast u trenutku kad SAD i Kina nastoje obnoviti pregovore o trgovinskom sporu.

Japan, koji priprema zajedničko izvješće i koji će predsjedati summitom, pokušava pomiriti stajališta Sjedinjenih Država koje se protive osudi protetkcionizma i ostalih članica koje traže snažnija upozorenja zbog rizika trgovinskih napetosti.

Francuska je odlučna da konačno izvješće G20 mora spomenuti Pariški klimatski sporazum čiji je cilj zaštiti okoliš.

'Čuo sam mnoge kako govore da imaju granice koje ne žele prijeći i mnogo je onih koji kažu da ne žele podržati zaključke G7 ili G20 zbog tih granica', rekao je Macron obraćajući se francuskim iseljenicima u Tokiju.

'Što se mene tiče, imam samo jednu granicu. Ako ne budemo razgovarali o Pariškom sporazumu, nećemo biti u stanju braniti naše klimatske ciljeve, a Francuska jednostavno više neće biti dio ovoga', dodao je.

Francuska stoji iza sporazuma potpisanog 2016. kojim se nastoji ograničiti globalno zatopljenje, a francuski parlament trenutno pregovara o zakonu kojim se žele postići nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.

Članice G20, koje su vodeće svjetske ekonomske sile, održat će summit u Japanu ovaj tjedan.