RACHIDA DATI

Francuska javnost užasnuta novom ministricom: 'Ona nema pojma o kulturi'

16.01.2024 u 15:06

Bionic
Reading

Nakon što je Emmanuel Macron prošlog tjedna temeljito redizajnirao vladu, a na čelo kabineta postavio mlađahnog Gabriela Attala, počele su curiti biografije i novih ministara. Konsternaciju političke elite, ali i kulturne javnosti, izazvalo je imenovanje konzervativne političarke Rachide Dati novom ministricom kulture

Onima koji malo dulje prate politiku, Dati, kći marokanskih i alžirskih emigranata, poznata je još iz vremena predsjedanja Nicolasa Sarkozyja, kad je između 2007. i 2009. bila ministrica pravosuđa. Nakon toga odradila je čak dva mandata u Europskom parlamentu kao zastupnica stranke desnog centra Les Républicains (Republikanci). Po povratku u Pariz prebacila se na lokalnu politiku te se kandidirala za čelnicu glavnog grada, no nije prošla u drugi krug. Danas je čelnica 7. pariškog arondismana, ali ne krije ambicije da na sljedećim izborima postane gradonačelnica Pariza, zbog čega je i ušla u Macronovu vladu, iako je njegov pokret Renesansa svojedobno nazivala 'nakupinom lijevih i desnih izdajnika'. U međuvremenu je izbačena iz stranke Republikanaca, pa se očito predomislila.

Dati je u francuskoj javnosti najpoznatija po čestim optužbama za korupciju. Tijekom rada u Europskom parlamentu primila je čak 900.000 eura konzultantskih naknada od proizvođača automobila Renaulta. Istragu je 2019. pokrenulo francusko tužiteljstvo i ona je još uvijek u tijeku. Još prije toga, 2014., istraživala su je interna tijela Europskog parlamenta zbog povezanosti s francuskom energetskom tvrtkom GDF-Suez, a zbog sumnje da je i od njih primala mito francusko tužiteljstvo optužilo ju je za 'pasivnu korupciju'. Postupak još uvijek traje, pa ne čude sarkastične reakcije oporbe - čelnik francuskih socijalista Olivier Faure izbor Dati za ministricu komentirao je riječima: 'Izdajica optužena za korupciju. Savršen izbor.'

Još veći problem za Macrona kritike su iz njegovih redova, ali i iz kulturne javnosti, koja je izbor Dati dočekala na nož nakon što je ministarstvo vrlo uspješno vodila Rima Abdul Malak. Frédéric Mitterrand, bivši ministar kulture i nećak dugogodišnjeg francuskog predsjednika Françoisa Mitterranda, za Le Figaro je otvoreno rekao: 'Ona ne zna ništa o tome.' Redatelj Jean-Paul Salomé ironično je komentirao: 'Prešli smo u četvrtu dimenziju', a glumica Anna Mouglalis dodala je da je ovim imenovanjem 'kultura uništena, no nije moguće uništiti njezinu funkciju otpora'. Živopisan komentar dao je pisac i urednik Franz-Olivier Giesbert: 'Rachida Dati je Cruella, Disneyjev lik. Vrlo je duhovita, potpuno je nefiltrirana. Već je vidimo na filmskom festivalu u Cannesu kako 'baca horore'', slikovito se izrazio.

  • +8
Rachida Dati Izvor: EPA / Autor: IAN LANGSDON

Pristaše Dati su rijetki, no neki od njih navode da je ona teška političarka žustrog karaktera koja će moći obraniti proračun ministarstva od 11 milijardi eura. U svom prvom govoru obećala je da će 'ostati borac' i da će braniti 'popularnu Francusku, koju ponekad preziru'. No kako će funkcionirati njezin odnos s novim premijerom Gabrielom Attalom, moglo se vidjeti već na toj prvoj presici, koju je sazvala prije nego što je uopće bila službeno imenovana u vladu.

Dati još iz izborne utrke vuče sukob s gradonačelnicom Pariza Anne Hidalgo, a ona je nakon tog imenovanja kulturnoj zajednici poželjela 'puno hrabrosti'. Tenzije među dvije odrješite žene mogle bi zakomplicirati dovršetak važnih projekata u gradu, kao što su obnova katedrale Notre-Dame, vrijedna 250 milijuna eura, i Grand Palaisa ili pak planovi Instituta Curie za novi istraživački centar za rak, ocjenjuje The Art Newspaper.