žrtveno janje

Rusija se brutalno obračunala s krivcem u svojim redovima zbog eksplozije na Krimskom mostu

17.01.2024 u 13:03

Bionic
Reading

Bivši visoki časnik Rosgvardije, ruske nacionalne garde, osuđen je u utorak na šest godina zatvora nakon što je proglašen krivim za kupnju opreme niske kvalitete koja nije zaštitila most što povezuje poluotok Krim s ruskim kopnom

Brigadir Sergej Volkov stoji iza kupnje dvaju radarskih protuzračnih obrambenih sustava za zaštitu mosta iznad Kerčkog tjesnaca od napada ukrajinskih bespilotnih letjelica, navodi ruska državna novinska agencija Tass, a prenosi Newsweek. Most, koji služi kao ključna ruta za opskrbu ruskih snaga koje se bore u Ukrajini, već je mjesecima na meti Kijeva.

Dva radarska sustava Orel-2020 također su bila namijenjena za zaštitu plinovoda koji prolazi između južne Rusije i Krima, a navodno ih je Volkov kupio za gotovo 400 milijuna rubalja (4.180.557 eura). Ruski tužitelji naveli su da je brigadir znao da su mogući problemi s opremom u slučaju napada ukrajinskih bespilotnih letjelica. Naime sustavi nisu bili u stanju potisnuti njihove signale, navodi Tass.

Brigadir je prvi put pritvoren u ožujku 2023., a Ukrajina je izvela uspješne napade na Krimski most u listopadu 2022. i srpnju 2023. Optužen je za zlouporabu položaja prema ruskom kaznenom zakonu te je u utorak osuđen na šest godina zatvora. Tužitelji su prvo tražili sedmogodišnju kaznu, a on se izjasnio nevinim u ovom slučaju.

Njegov odvjetnik Vladimir Andrusenko ranije je rekao Tassu da je Rosgvardia kupila sustave Orel od proizvođača koji je držao monopol na vrstu opreme koju je tražila vojska. Volkov je također tvrdio da sustavi nikada nisu bili namijenjeni za zaštitu Krimskog mosta, već su kupljeni da bi se zaštitili položaji mornaričkih gardista stacioniranih na Krimu.

  • +19
Napad na Krimski most Izvor: Profimedia / Autor: east2west news / WillWest News / Profimedia

Poluotok Krim, koji je ruski predsjednik Vladimir Putin 2014. anektirao od Ukrajine, suočava se s nizom udara ukrajinskih zračnih snaga posljednjih mjeseci. Zapadne obavještajne službe procijenile su da su zračni napadi vjerojatno degradirali rusku protuzračnu obranu u tom području. Ukrajina je izvela nekoliko uspješnih napada i na Putinovu Crnomorsku flotu, uključujući uništavanje ruskog desantnog broda Novočerkask prošlog mjeseca.

Ti zračni napadi rezultirali su i s nekoliko ruskih žrtava, uključujući smrt pukovnika Vadima Nailjoviča Ismagilova, zapovjednika 3. signalno-obavještajne pukovnije Zračno-svemirskih snaga Rusije, navodno ubijenog u napadu ranije ovog mjeseca u blizini lučkog grada Sevastopolja.