'pogrešna odluka'

Kremlj obećao protumjere zbog isporuke francuskih projektila dugog dometa Kijevu

11.07.2023 u 13:57

Bionic
Reading

Kremlj je u utorak ocijenio da je isporuka francuskih raketa dugog dometa Ukrajini, koju je najavio Emmanuel Macron, 'pogreška' koja će natjerati Rusiju na 'protumjere' u sukobu u Ukrajini

"S našeg stajališta ovo je pogrešna odluka, s ozbiljnim posljedicama za ukrajinsku stranu, jer će nas, naravno, prisiliti da poduzmemo protumjere", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov. Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je, prvoga dana samita NATO-a koji se održava u Vilniusu, najavio da će Francuska Ukrajini isporučiti projektile dugog dometa "SCALP".

Krstareću raketu Storm Shadow, koju francuska vojska naziva SCALP, zajednički su razvile Velika Britanija i Francuska, a lansira se iz zraka. Ujedinjeno Kraljevstvo u svibnju je najavilo da će Ukrajini poslati projektile dugog dometa. Rusija je nekoliko dana kasnije objavila da je presrela raketu Storm Shadow u sklopu sukoba u Ukrajini.

Njezin najveći domet veći je od 250 kilometara, a to je više od bilo kojega drugog oružja što su ga zapadne zemlje isporučile Kijevu i omogućuje da se dosegnu područja u istočnoj Ukrajini i na Krimu koja su pod kontrolom ruskih snaga.

"Ponavljam naše načelno stajalište u vezi s takvim odlukama o isporuci oružja: takve odluke ne mogu utjecati na razvoj događaja" u Ukrajini, rekao je u ponedjeljak Peskov, dodavši da "one mogu samo pogoršati sudbinu kijevskog režima".

  • +20
Rat u Ukrajini - Napad na Kijev Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK