nove napetosti

Putin optužio Zapad da želi 'okovati' Rusiju

24.02.2021 u 17:20

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je pozvao službu sigurnosti FSB da se suprotstavi zapadnoj politici "zauzdavanja" koja Rusiju nastoji "okovati" brojnim sankcijama

Odnosi između Rusije u Zapada posljednjih se godina ustrajno pogoršavaju i na najnižoj su razini od Hladnog rata.

Nove napetosti su uslijedile trovanjem, a potom i zatvaranjem žestokog protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog.

"Suočeni smo s tzv. politikom zauzdavanja Rusije. Ne radi se samo o normalnom suparništvu u međunarodnim odnosima već o jednoj stalnoj, dosljednoj agresiji kako bi se poremetio i usporio naš razvoj", izjavio je Putin na godišnjem kongresu FSB-a.

Prema njegovim riječima, Zapad pokušava ekonomskim sankcijama "zauzdati" Rusiju, potkopati njezinu stabilnost i vrijednosti te u konačnici "Rusiju oslabili i kontrolirali je iz vana".

U ponedjeljsk je Europska unija najavila da će sankcionirati četiri visoka ruska dužnosnika uključena u sudski proces protiv Navaljnog i u nasilje nad njegovim pristašama.

Više europskih zemalja također je pozvalo da se zaustavi izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2, no to Berlin odlučno odbija.

Osim oko slučaja Navaljnog, Moskva i zapadne zemlje u sukobu su oko brojnih globalnih pitanja, uključujući sukobe u Siriji, Ukrajini i Libiji.