francuski predsjednik

Macron: Brexit je povijesni znak za uzbunu, referendum je bio satkan od laži

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 31.01.2020 20:15
  • Objavljeno 31.01.2020 u 20:14
Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Izvor: EPA / Autor: CAROLINE BLUMBERG

Odlazak Velike Britanije iz EU u petak u ponoć je "šok i povijesni znak za uzbunu za cijelu Europu", izjavio je u petak francuski predsjednik Emmanuel Macron. "Taj izlazak je šok. To je povijesni znak za uzbunu koji mora odzvanjati u svakoj od naših zemalja, mora ga čuti cijela Europa i mora nas potaknuti na razmišljanje", rekao je Macron.

"Ovaj Brexit je moguć jer nam je Europa prečesto bila žrtveno janje naših vlastitih problema, jer nismo dovoljno promijenili našu Europu. Više nego ikada trebamo Europu, suočeni s Kinom i Sjedinjenim Državama kako bi zaštitili naše interese", istaknuo je.

Europu moramo učiniti "suverenijom, demokratskijom, bližom građanima i jednostavnijom u svakodnevnom životu kako bismo izgradili jasniji europski projekt", rekao je.

"Danas je tužan dan, to ne skrivamo, ali nas upućuje na drugačije postupanje", dodao je Macron.

Macron tvrdi da je referendumska kampanja o Brexitu 2016. bila "satkana od laži, pretjerivanja, pojednostavljivanja, obećanja koja se nikada neće ispuniti i ona pokazuje da uvijek moramo biti svjesni do kuda laž može dovesti u našim demokracijama".

Francuski predsjednik je naglasio da će tijekom cijele 2020. trajati prijelazno razdoblje. Rekao je da novo partnerstvo mora biti "jako i zahtjevno", i naglasio da će se zalagati za interese ribara, poljoprivrednika, industrijalaca, znanstvenika, radnika i studenata.

"Ali to će biti drugačiji odnos od onog koji smo proživljavali nekoliko desetljeća. Britanski narod je odlučio napustiti EU i neće više imati iste obveze, ali niti prava", upozorio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!