upozorenje iz francuske

Macron: BiH je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku

07.11.2019 u 20:48

Bionic
Reading

U opsežnom intervjuu za londonski "Economist", koji je izazvao brojne reakcije, i u kojem je francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio da je NATO u stanju 'moždane smrti', govorio je i o Bosni i Hercegovini

Macron je naglasio da ta zemlja ima veliki problem jer se suočava s povratkom džihadista.Smatra da je BiH "tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku", prenio je Klix.ba.

'Uvjeren sam da, prvo, moramo reformirati svoje procedure za članstvo u EU jer one više ne služe svrsi. Nisu strateške. Također nisu ni političke, već su previše birokratske i nepovratne, a morate biti u stanju da u nekim trenucima razmotrite pitanje reverzibiliteta.

Drugo, ako ste zabrinuti za ovu regiju (Zapadnog Balkana op.a.), glavno pitanje nisu ni Sjeverna Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista, je Bosna i Hercegovina", rekao je između ostalog Macron.

Kao treći problem naveo je potrebu izmjena i procedura oko primanja novih članica Europske unije prije početka pregovora.

"Ako to uspijemo reformirati u nadolazećim mjesecima, bit ću spreman ponovo početi pregovore . Ne želim nijednog novog člana dok ne reformiramo samu Europsku uniju", istaknuo je francuski predsjednik.

Govoreći o protivljenju Francuske da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o ulasku u Europsku uniju, poručio je da se "polovica država Unije protivi tome da pregovori počnu s Albanijom".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić odlučio je zbog Macronovih izjava na razgovor pozvati francuskog veleposlanika u toj zemlji, izvijestili su u četvrtak bosanskohercegovački mediji.

Komšićev ured pozvat će na razgovor veleposlanika Francuske u BiH, Guillaumea Roussona, kako bi razjasnio stavove predsjednika Macrona iznesene u intervjuu za The Economist.