hdz ili rijeke pravde

Macan prognozirao rezultate izbora, evo tko je bliži formiranju vlade

02.04.2024 u 22:12

Bionic
Reading

PR stručnjak i politički komentator Krešimir Macan objavio je graf kojim prognozira moguću raspodjelu mandata na nadolazećim izborima

'Jedno od meni najčešće upućenih pitanja ovih dana jest kako stoje stranke po pitanju mandata dva tjedna prije parlamentarnih izbora. To je jako nezahvalno odgovoriti, no zainteresiralo me, pa sam proveo cijelo popodne u proučavanju dostupnih podataka i pred vama je rezultat moje analize', napisao je Krešimir Macan na svom blogu Manjgura, inače jedan od PR stručnjaka, koji je među prvima javno obznanio za koga radi kampanju (za IDS).

Rezultat njegove analize pokazuje da je HDZ i dalje dosta bliži formiranju vlade od koalicije Rijeke pravde. Macan navodi da je upravo to razlog zašto predsjednik Zoran Milanović ne daje ostavku. 'Svjestan je i on mogućih scenarija i ključne uloge predsjednika u povjeravanju mandata onome tko (ne)skupi 76 potpisa', napisao je Macan.

Macan napominje da je ovo samo jedan model te da je nezahvalno raditi bilo kakve prognoze s deset izbornih jedinica jer je svaka priča za sebe. Međutim, ističe da su objavom lista neke stvari postale jasnije.

'Prvo i najvažnije, nakon poguranca predsjednika Zorana Milanovića SDP-u, koalicija Rijeke pravde SDP-a, Centra i partnera može očekivati rezultat na razini prošlih izbora, što je odlično jer ne idu ponovno s nekim partnerima s kojima su tada postigli isti rezultat. Ali istovremeno i ograničavajuće jer nema puno prostora za rast jer su konkurenti na ljevici Možemo, Fokus Republiku, Nezavisna platforma sjevera, Radnička frontu, IDS+PGS te čak Ričard nezavisni, dok se HDZ-u s desna uz Domovinski pokret i Most prijeti i Odlučnost i pravednost Karoline Vidović Krišto i brojne male desne opcije koja opet sve izlaze razjedinjene', objasnio je na blogu.

Dodaje i da je dodatni faktor stabilizacije mandata u odnosu na izbore 2020. činjenica da su umirovljeničke opcije - kao i one krajnje desne - podijeljene.

'HSU ide kao koalicijski partner HDZ-a, dok politička platforma Umirovljenici zajedno nastupa samostalno i za malo ostaje ispod praga u svim izbornim jedinicama. Jedna od glavnih bitaka ovih izbora će biti upravo ta za glasove umirovljenika što potvrđuju obraćanja svih lidera upravo toj populaciji', smatra Macan.

Podloga u analizi bili su mu rezultati parlamentarnih izbora iz 2020., te dosad raspoloživa istraživanja javnog mnijenja, kao i zadnje javno raspoloživo istraživanje javnog mnijenja Crobarometar od 25. ožujka 2024.