tko je vjekoslav jeleč?

Lustigova zamjena: Neurokirurg, pjesnik i astrolog koji je spasio Bandića

11.07.2017 u 12:22

Bionic
Reading

Hokejaškom, letećom izmjenom Branko Lustig – Vjekoslav Jeleč zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak je osigurao kvorum i tanku većinu u Gradskoj skupštini iz trećeg pokušaja. Nakon što je filmski producent svjetskog glasa Branko Lustig odlučio uskratiti potpis za dokidanje imena Trga maršala Tita gradonačelnik se našao na mukama i rješenje je brzinski pronađeno. Lustig je ispao iz igre, a cijenjeni neurokirurg iz KB-a Dubrava ubačen je u nju i većina je spašena

Iako će u Bandićevoj stranci reći da je Lustig bio pod temperaturom i bolestan, činjenica je da je za tportal izjavio kako je promijenio mišljenje i da je odlučio 'ostati uz Tita', pa su se u BM-u 365 našli u nebranom grožđu. Stoga je ekspresno rješenje pronađeno u Jeleču koji je bio 18. na izbornoj listi.

Vidno zapuhan i pomalo uzrujan, neurokirurg je dojurio u Skupštinu, a na novinarsko pitanje jesu li ga digli iz bolnice samo je nevoljko kazao: 'Nije iz bolnice. Zvali su me, došao sam spasiti kvorum.'

O Titu i svemu ostalom nije želio govoriti.

Vjekoslav Jeleč 2012. s Vladimirom Ferdeljijem i Nenadom Matićem Izvor: Pixsell / Autor: Goran Mehkek

Jeleču ovo nije prvi mandat u Skupštini, ali zanimljivo je da je u prošlom sazivu bio zastupnik HSLS-a. Prema informacijama tportala, nakon što je odradio mandat nazvao je u stranku, zahvalio se i kazao da ima druge planove. O razlozima odlaska nije govorio, a onda se našao na listi BM 365 - stranke rada i solidarnosti.

Jeleč je rođen 1961. godine u Doboju (BiH), medicinu je diplomirao u Tuzli (BiH) 1984. godine, a u tamošnjem KB-u na Odjelu za kirurgiju radio je narednih pet godina. Specijalizaciju na neurokirurgiji započeo je 1988. u KB-u Rebro u Zagrebu, u kojem je 1993. godine počeo raditi da bi kasnije prešao u KB Dubrava.

Kolege u Skupštini opisuju ga kao 'dobricu' i izvanrednog čovjeka. Pacijenti o njemu pak govore samo u superlativima. U HSLS-u je bio nekoliko godina, a bio je dopredsjednik stranke i kandidat za zamjenika gradonačelnika prije četiri godine, kada je Vladimir Ferdelji bio kandidat za gradonačelnika.

Na posljednjim parlamentarnim izborima našao se na HDZ-ovoj listi za dijasporu nakon što je Željko Glasnović odlučio da ne želi ići 's desnim krilom UDBA-e'. Bio je treći na listi, dobio 714 preferencijalnih glasova i Sabor mu je ostao samo želja.

'U slobodno vrijeme piše pjesme i bavi se izradom horoskopa. Ključnu ulogu u tome da iz HSLS-a prijeđe Bandiću odigrala je činjenica da je on jedan od utemeljitelja udruge bosanskih Hrvata, Prsten. Tamo glavnu riječ imaju čelnici nekoliko jakih tvrtki iz Hrvatske koji su u dobrim odnosima s Bandićem. Lobiranje je išlo s te strane i tako je došlo do prelaska', kaže izvor tportala iz skupštinskih klupa koji je želio ostati anoniman.    

U posljednjem sazivu Skupštine Jeleč je prisustvovao na 50 od 52 sjednice  s ne pretjerano impresivnom statistikom. U raaspravi je sudjelovao tek 15 puta dok su mu ostale rubrike; pitanja i prijedlozi, ispravke, replike i povrede poslovnika - prazne.