neprežaljeni grad

'Milan Bandić i HDZ danas su pustili ekstremnu desnicu u srce Zagreba'

10.07.2017 u 19:14

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je današnje konstituiranje zagrebačke Gradske skupštine, poručivši preko Facebooka da će današnji dan u povijesti Zagreba biti upisan crnim slovima.

'Milan Bandić i HDZ danas su pustili ekstremnu desnicu u srce Zagreba. Gazi se simbol antifašizma i želi se promijeniti Zagreb, želi se promijeniti idejni smjer grada. Ovaj će dan biti upisan u povijesti grada CRNIM SLOVIMA', poručio je Bernardić na Facebooku.

U ponedjeljak je u Staroj gradskoj vijećnici konstituirana zagrebačka Gradska skupština te je za njezinog predsjednika s 26 glasova za, 20 protiv i pet suzdržanih, izabran Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a, koji je skupštinom predsjedao i u prošlom sazivu.  

Gradska zastupnica stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih rekla je da sporazum koji su potpisali s Milanom Bandićem i HDZ-om nije koalicija, već je riječ o programskoj suradnji jer svatko zadržava svoj vlastiti politički identitet i točke programa da ih zagovara kroz slijedeće četiri godine.

Klub Neovisni za Hrvatsku sporazumom je dobio četiri predsjedništva odbora - imenovanje trgova, ulica i naselja, odgoj i obrazovanje, prostorno uređenje i međugradska i međunarodna suradnja.

Što se tiče zahtjeva za preimenovanjem Trga maršala Tita, rekla je da on nije bio dio ovog sporazuma, već da je to drugi, interni sporazum. 'To je sporazum naš interni koji je nama bio sasvim dovoljan da bismo pristupili uopće ovim pregovorima. Nije se radilo ni o kakvoj ucjeni s naše strane', naglasila je.

  • +13
Prva sjednica Skupštine grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Milan Bandić izjavio je da nema pojma i stvarno nema veze ni s čim u vezi s konstituiranjem zagrebačke Gradske skupštine i sporazumom o suradnji koji je njegova stranka Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti i partneri potpisala s HDZ-om i strankom Bruna Esih - Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku, podsjećajući da on nije predsjednik gradske organizacije svoje stranke.   

'Ništa oko Skupštine ja nemam pojma. Čekaj, jesam li ja bedast ili vi mene zafrkavate? Pa ja stvarno nemam veze. Prvo, to je grad. Ja sam predsjednik stranke, nisam predsjednik gradske organizacije. To politički nema veze. Drugo, ja sam izabran, građani su me izabrali. Nisam ja premijer da me bira Sabor. Ja sam izabran i želim Skupštini da se što prije konstituira. Je li se konstituirala? Je', rekao je Bandić novinarima u stanci konstituirajuće sjednice Gradske skupštine.

U ponedjeljak je u Staroj gradskoj vijećnici konstituirana zagrebačka Gradska skupština te je za njezinog predsjednika s 26 glasova za, 20 protiv i pet suzdržanih, izabran Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a, koji je skupštinom predsjedao i u prošlom sazivu.