ODGOĐENA SJEDNICA

Drama u Skupštini: Branko Lustig neće protiv Tita, u igru ulazi njegova zamjena

10.07.2017 u 09:50

Bionic
Reading

Sjednica Skupštine Grada Zagreba, koja je trebala biti održana u 10 sati, odgođena je za 13 sati zbog nedostatka kvoruma, na prijedlog ministra uprave Lovre Kuščevića. Iako je manjak kvoruma formalni razlog, onaj stvarni leži u činjenici da još uvijek nije potpisan sporazum triju stranaka (BM 365 - HDZ - lista Brune Esih) koje bi trebale činiti tanku većinu od 26 zastupnika

Planirana sjednica kasnila je 15 minuta, nakon čega su zastupnici krenuli napuštati skupštinsku dvoranu da bi netom poslije toga stiglo pojašnjenje odgode. Kvorum je srušen jer se zastupnici triju navedenih opcija nisu pojavili na početku sjednice u glavnoj dvorani.

Tijekom cijelog jutra u izdvojenoj dvorani sjedili su posebno zastupnici iz stranke Milana Bandića dok su u sobi pored trajali pregovori u trokutu BM 365 - HDZ - Bruna Esih.

Iako službene potvrde za to nema, neslužbeno se može čuti da još uvijek nema 26 potpisa na papiru koji garantiraju da će se maknuti ime Trga maršala Tita, što je glavni uvjet liste Brune Esih za sklapanje sporazuma i skupštinske većine. Tportal doznaje da na papiru nema parafa producenta Branka Lustiga iz stranke BM 365.

Lustig je, podsjetimo, još u petak za 24 sata kazao kako će najvjerojatnije dati svoj potpis, ali danas u Skupštini nije viđen. Nakon njegove izjave u petak uslijedilo je otvoreno pismo glumca Vilija Matule iz platforme Zagreb je naš, u kojem ga je iz niza razloga pozvao da to ne učini.

Danas Lustig pak za tportal tvrdi da on neće ni biti zastupnik u Skupštini i da nije zainteresiran za to da se promijeni ime Trga maršala Tita.

'Nisam zainteresiran za to da se promijeni ime Trga. Potpisao sam da imam zamjenika u Skupštini, ja to neću biti. Prestar sam ja za to', kazao je Lustig.

Upitan zašto je onda uopće bio na Bandićevoj listi, kazao je kako je taj dan 'bio dobre volje'.

'Još u subotu sam odlučio da neću potpisati i da neću biti u Skupštini', naveo je Lustig.

Međutim da tu nešto ne štima, potvrđuje i popis zastupnika koji su novinari dobili jutros i na kojem je Lustigovo ime, a ne njegova zamjenika.

'Nemam pojma tko mi je zamjena. Ne zanima me to i na mene nitko nije vršio pritisak', poručio je Lustig.

Lustiga će, doznajemo, zamijeniti Vjekoslav Jeleč, neurokirurg iz KB-a Dubrava.

Nakon neuspješnog konstituiranja sjednice oporba je likovala.

  • +16
Propao i drugi pokušaj konstituiranja zagrebačke Skupštine Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

'Još jedna odgoda sjednice pokazuje da nema sreće u koaliciji između Milana Bandića i Zlatka Hasanbegovića. Možda i oforme većinu do 13 sati, ali je pitanje koliko će ona trajati. Riječ je o koaliciji drvenog željeza i tu nema sreće', kazao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Za Mateja Mišića iz SDP-a ovo je dokaz neuspješne političke trgovine.

'Petnaest minuta je 25 zastupnika čekalo da sjednica počne, a s druge strane pregovori i trgovina još uvijek su trajali. Ovo je sramota i SDP neće podržati predsjednika Skupštine koji bude predložen', kazao je u ime kluba SDP-a Mišić.

Pola sata uoči početka konstituirajuće sjednice Skupštine Grada Zagreba, na kojoj bi većinu uz stranku BM 365, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, činili HDZ i lista Brune Esih, doznajemo da koalicijski sporazum između triju navedenih strana još uvijek nije potpisan.

'Ne, još uvijek ništa nije potpisano', kratko je novinarima u prolazu dobacio Zlatko Hasanbegović s liste Brune Esih, ne obrazloživši zašto se čeka zadnji trenutak da se to dogodi.

  • +11
Propali pokušaj konstituiranja zagrebačke Gradske skupštine Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Podsjetimo, glavni uvjet liste Brune Esih bila je promjena imena Trga maršala Tita, na što su pristali u Bandićevoj stranci.

Tanku većinu treba činiti 26 od 51 gradskog zastupnika. Spominjalo se da će Odbor za imenovanje ulica i trgova pripasti Zlatku Hasanbegoviću, a da bi Ana Lederer, koja je također na listi Brune Esih, trebala postati pročelnica gradskog Ureda za kulturu, koji bi se oformio nakon rasformiranja glomaznog ureda zaduženog za obrazovanje, kulturu i sport.