IZVJEŠTAJ REVIZORSKE KUĆE

Lovrinović tvrdi: HNB je u 2017. imao gubitak od 2,5 milijardi kuna. Zašto Plenković i Jandroković šute o tome?

06.07.2018 u 10:37

Bionic
Reading

Dok se u zadnji tren pokušava naći kandidat za guvernera HNB-a jer aktualnom Borisu Vujčiću u nedjelju istječe mandat, o narodnoj banci oglasio se i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku

Lovrinović je novinarima u Saboru odlučio objaviti, kako je rekao, 'ekskluzivnu vijest'.

Kazao je kako je HNB u 2017. ostvario najveći gubitak u svojoj povijesti. 'Hrvatska narodna banka je 2017. ostvarila gubitak od preko 2,5 milijardi kuna', ustvrdio je Lovrinović. Taj podatak, dodao je, objavila je 15. ožujka revizorska kuća Deloitte.

'Sto dana nakon što je ta revizorska kuća potpisala financijski izvještaj javnost je ostala prikraćena za ovu nevjerojatnu informaciju', kazao je Lovrinović.

Lovrinović sumnja da se ovaj podatak htio sakriti dok HNB ne izabere novo vodstvo.

'Je li se htjelo prikriti tu lošu i strašnu vijest o povijesno najvećem gubitku, s obzirom na činjenicu da se sadašnje vodstvo HNB-a namjerava boriti za još jedan mandat', upitao je Lovrinović, koji želi znati jesu li predsjednik Vlade i predsjednik Sabora, kojemu HNB odgovara, znali za tu informaciju.

'Ako jesu, zašto su šutjeli? A ako nisu, zašto im iz HNB-a to nisu priopćili? Ako je premijer znao za ovo, zašto je šutio i je li to možda povezano s tim što je HNB za Vladu radio projekt uvođenje eura, koji je mislio iskoristiti kao svoj najveći adut za Bruxelles?', pita dalje Lovrinović.

Ivan Lovrinović na izvanrednoj konferenciji o izgradnji Pelješkog mosta Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zanima Lovrinovića i na čemu je ostvaren toliki gubitak jer u svakoj zemlji središnja banka ima monopolnu, ekskluzivnu poziciju, prije svega u upravljanju međunarodnim rezervama likvidnosti i kao takva je značajan izvor zarade novca za državni proračun, a i za sebe. 'HNB je najveći gubitaš u Hrvatskoj u 2017. godini', zaključio je Lovrinović.