izmjene ovršnog zakona

Lovrinović tvrdi da će uskoro imati rješenje za 330 tisuća blokiranih

20.01.2018 u 18:03

Bionic
Reading

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović izjavio je u subotu u Splitu da njihov stručni tim izrađuje prijedlog rješenja blokiranih građana, među kojima i Ovršnog zakona, a istaknuo je i kako se njegova stranka protivi zatvaranju Rafinerije u Sisku.

Govoreći na konferenciji za novinare o Hrvatskoj kao zemlji perspektive, ali i o prezaduženosti hrvatskih građana, Lovrinović je rekao kako je 330 tisuća hrvatskih građana blokirano, ocijenivši da je riječ o sistemskom problemu za državu.

"Naš stručni tim radi na izradi prijedloga rješenja blokiranih kako bi se, što se tiče prijedloga zakona, ali i samih mjera ekonomske politike, moglo riješiti i iskorijeniti taj problem koji je postao nepodnošljiv. Ako u Hrvatskoj ima 330 tisuća blokiranih to znači da je oko milijun ljudi zaokupljeno tim problemom", rekao je.

Dodao je da kao što su uspjeli riješiti problem švicarskog franka tako će zajedno s Udrugom blokiranih riješiti i taj problem.

  • +2
Prosvjed udruge Blokirani na trgu Svetog Marka Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na novinarski upit Lovrinović je kazao kako njihova rješenja idu od promjene Ovršnog zakona, procijenivši da kada bi se usvojila odredba u Ovršnom zakonu po kojoj bi svaka stranka u ovršnom postupku plaćala svoje troškove, bilo bi 70 posto manje blokiranih.

Ostatak rješenja nije želio otkriti da ih ne bi, kako je kazao, prejudicirao već je najavio da će zajedno s Udrugom blokiranih s njima uskoro izići u javnost.

Stranka Promijenimo Hrvatsku žestoko se protivi i zatvaranju rafinerije u Sisku jer, rekao je Lovrinović, Hrvatska godišnje proizvodi 800 tisuća tona nafte, a u slučaju zatvaranja te rafinerije i želje da se nafta prerađuje u Rijeci cisterne bi naftu vozile čak 26.500 puta čime bi se uništila autocesta, pogoršala bi se sigurnost prometa, ali i ekologije.

Rekao je i da pretvaranje rafinerije Sisak u logistički centar treba nazvati pravim imenom, a to je pretvaranje rafinerije u skladišta. Iza tog projekta, kako smatra, skriva se namjera da se, ako dođe do prenamjene, izbjegne sanacija zemljišta koje je tamo kontaminirano i zagađeno.

"Hrvatska ima energetsku strategiju, a ova Vlada se toga ne pridržava", rekao je Lovrinović. Ustvrdio je kako će partneri u Vladi iz HNS- a dodatno raditi na destabilizaciji HEP-a.

"Bivši, ali i sadašnji predsjednik HNS-a još je u vrijeme dok je bio ministar gospodarstva pokušao provesti inicijalnu javnu ponudu i jedan dio HEP- a prodati i privatizirati. Ovdje je riječ o određenim interesnim skupinama. Hrvatska mora imati stabilnu energetsku politiku", izjavio je Lovrinović.

Predstavio je i povjerenicu te stranke za Splitsko-dalmatinsku županiju, liječnicu Mariju Divić koja je ujedno i dopredsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite. Ona je istaknula kako je organizacija zdravstva najbitnija baš kao i organizacija primarne zdravstvene zaštite, te da ravnatelji, lokalna i regionalna samouprava koriste svoj sistem trošenja decentraliziranih sredstava, ali ih ne koriste za zdravstvenu djelatnost.  Posebno je ukazala na nedostatak velikog broja liječnika napomenuvši da će za deset godina još 4000 njih otići u mirovinu, dok istovremeno nema specijalizacija kako bi se kadar obnovio. Mladi liječnici odlaze u inozemstvo, dok starije liječnike šalju na silu u mirovinu, kazala je Divić, ocijenivši da je osnovna zdravstvena zaštita devastirana.