kolektivni ugovor

Lovrić: Sindikat će tražiti jamstvo za rast plaća

20.10.2023 u 11:30

Bionic
Reading

Uoči nastavka pregovora o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim službama, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić u petak je izjavila kako očekuju konačnu Vladinu ponudu te da će sindikati tražiti jamstvo za rast plaća

Bilo bi neozbiljno da pristanemo na tu priču u kojoj nismo vidjeli koeficijente u potpunosti, budući da imamo samo naznake izrade uredbe koke se još "bruse" s prevelikim brojem varijabli i nepoznanica, utvrdila je Lovrić u izjavi novinarima dodavši kako nema razloga da Vlada sindikatima ne ponudi jamstva. Ako se uredba ne donese u određenom roku, onda očekujemo rast osnovice u određenom postotku, pojasnila je.

Napomenula je da će o Vladinoj ponudi odlučivati središnji odbor sindikata i bude li mu potpuno neprihvatljiva to bi značilo organiziranje industrijskih akcija. No, procijeni li središnji odbor da je za članstvo ponuda "moguće prihvatljiva", provest će se referendumsko izjašnjavanje članstva. Vladino jamstvo omogućuje sigurnost prihvaćanja dodatka (TKU) koji je nama, a i Vladi u interesu da bude što prije potpisan kako bi plaća rasla već od 1. listopada, odnosno isplaćena u studenome, poručila je.

Dodatak TKU uključivao bi dogovor oko božićnice koji je Vlada već načelno prihvatila na razini 300 eura i definiranje uskrsnice. No, priča o uredbi je za sindikate još uvijek poprilično daleko i zato očekujemo jamstva. Budu li na stolu već danas, očekujemo uspješan dogovor, a ako ne, onda ćemo imati još puno otvorenih pitanja.

No, dodala je, voljela bih da ne dođe do zaoštravanja situacije s obzirom da Vlada na ono što je prezentirano za obrazovne sindikate predlaže nešto značajniji rast plaća, jer je "obrazovanje ionako uvijek negdje zadnja rupa na svirali".

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak rekao je da očekuju poboljšanu Vladinu ponudu.

Novaca ima i držimo da Vlada ne bi trebala cjepidlačiti. Očekujemo povećanje osnovice, definiranje iznosa uskrsnice, dar za dijete i jubilarne nagrade, dodao je Topolnjak.