IVICA LOVRIĆ

U 111 zagrebačkih osnovnih škola došla polovica učenika

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 25.05.2020 12:18
  • Objavljeno 25.05.2020 u 11:46
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

U osnovnim školama u Gradu Zagrebu polovica učenika razredne nastave u ponedjeljak je došla u školu, kazao je za Hinu pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić

'U 111 osnovnih škola u Zagrebu, 50,58 posto učenika od 1. do 4. razreda prisustvuje nastavi', kazao je Lovrić. Dodao je da nema problema oko organizacije nastave učenika u školama koje su zatvorene zbog oštećenja uzrokovanih potresom. Ustvrdio je da su učenici raspoređeni u druge škole te da sve teče bez problema.

Lovrić nije želio komentirati činjenicu da polovica učenika ipak nije došla u škole nakon što su u ponedjeljak počele raditi po novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje omogućavaju organizaciju nastave za sve učenike u razredu.

'Na mrežnim stranicama Vlade piše da dolazak nije obvezan, kao što je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla da su škole otvorene, ali ne i da je dolazak obvezan,' ustvrdio je Lovrić.

Učenici razredne nastave vratili su se u ponedjeljak u škole koje su zbog epidemije koronavirusa bile zatvorene od 16. ožujka kada je uvedena nastava na daljinu.

HZJZ: Boravak u školi jednako siguran kao i boravak kod kuće

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u preporukama za vrtiće i razrednu nastavu istaknuo je da se u sadašnjim epidemiološkim uvjetima boravak u školi smatra jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i boravak kod kuće te je roditeljima preporučeno da djecu pošalju u školu.

Djeca koja su danas ipak ostala kod kuće, moći će se i naknadno u bilo kojem trenutku uključiti u nastavu.

  • +68
  • +65

Učenici krenuli u školu u većem broju

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Prema preporukama HZJZ-a u školama se i dalje treba pridržavati mjera za sprječavanje širenja epidemije poput održavanja fizičke udaljenosti, pranja i dezinfekcije ruku te dezinfekcije prostora u kojima djeca borave.

Rad u školi trebao bi biti organiziran tako da u jednoj odgojno-obrazovnoj skupini ne bude više od 20 djece, a prehrana djece može se organizirati u blagovaonici ili u prostoriji u kjoj djeca inače borave.

Učenici u školu mogu dolaziti sami, u pratnji roditelja ili organiziranim prijevozom, a prije dolaska u školu roditelji im obavezno moraju izmjeriti temperaturu.

Nakon potpunog zatvaranja škola 16. ožujka, njihovo prvo otvaranje uslijedilo je 11. svibnja, kada se nastava mogla odvijati u skupinama do devet učenika. U škole je tada, prema podacima sindikata, došlo između tri i četiri posto učenika.

Za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola nastava se i dalje odvija na daljinu te se oni ove školske godine neće vraćati u školske klupe. Srednjoškolcima je, uz nastavu na daljinu, u prostorima škola omogućena provedba praktične nastave i završnih ispita.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!