problemi sa s-400

Loše vijesti za Moskvu: I stare američke rakete lako zaobilaze 'naprednu' rusku obranu

14.06.2024 u 19:52

Bionic
Reading

Najnoviji udar Ukrajine na Krim primjer je kako stariji projektili, isporučeni sa Zapada, mogu osujetiti čak i najnaprednije ruske protuzračne obrambene sustave

Glavni stožer ukrajinske vojske objavio je da su njihove snage gađale dvije ruske protuzračne raketne jedinice S-400 i protuzračnu raketnu jedinicu S-300 na Krimu u noći s nedjelje na ponedjeljak, značajno oštetivši najmanje dvije jedinice.

Nisu otkrili koja je vrsta projektila korištena u napadu, ali Institut za ratne studije sa sjedištem u Washingtonu naveo je da se 'vjerojatno radilo o ATACMS-ima', taktičkim balističkim projektilima američke proizvodnje.

Ribar, utjecajni ruski bloger koji detaljno prati aktualni rat, rekao je u ponedjeljak da je Ukrajina napala Krim s najmanje 12 projektila ATACMS.

S-400 je najnapredniji ruski sustav protuzračne obrane. Postao je operativan 2007., više od dva desetljeća nakon ATACMS-a, a koji je u službi od 1986.

Ukrajina je rekla da nijedna od njezinih raketa nije oborena u napadu, ismijavajući opis protuzračne obrane Rusa.

'Nijedan od naših ispaljenih projektila neprijateljska 'visokoučinkovita' protuzračna obrana nije presrela', narugao se ukrajinski Glavni stožer neprijateljima, piše Business Insider.

Rajan Menon, direktor programa Grand Strategy pri američkom think tanku Defense Priorities, opisao je S-400 za Insider ranije ove godine kao ruski 'vrhunski sustav protuzračne obrane'.

No napomenuo je da u Ukrajini djeluje s promjenjivim uspjesima.

Glavni stožer Ukrajine priopćio je u srijedu da je uništio još jedan S-400 te još jedan S-300 na Krimu, ne navodeći detalje o tome što su koristili u napadu.

Sustav S-400 je razvijen kao suparnik američkom sustavu Patriot, a čelnik Rosoboronexporta, državne vojne tvrtke koja nadzire velik dio ruskog vojnog izvoza, nazvao ga je 'najboljim sustavom protuzračne obrane dugog dometa na svijetu'.

Stručnjaci su za BI rekli da je sustav očito vrlo sposoban i da ga se Ukrajinci boje. No pokazao se ranjivim u ratu koji Rusija vodi protiv njih, a zasluge za to pripisali su ukrajinskim vojnim stručnjacima jer koriste vješte i kreativne taktike.

Prošlog studenog britansko ministarstvo obrane navelo je da je Ukrajina vjerojatno uništila najmanje četiri ruska sustava protuzračne obrane dugog dometa u tjedan dana, a ruska izvješća govore da su tri od njih bila S-400.

Ruski kanal na Telegramu, koji navodno ima izvore u ruskoj policiji i vojnim agencijama, rekao je u to vrijeme da su u napadima korišteni projektili ATACMS.

Ian Williams, bivši zamjenik direktora Projekta raketne obrane u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je prošle godine da se S-400 mučio i protiv Storm Shadowa, misleći na projektile koje su Ukrajini isporučile Velika Britanija i Francuska, a koji su prvi put korišteni 2003. godine.

U međuvremenu, George Barros, analitičar za Rusiju Instituta za ratne studije, rekao je za BI da bi problem zapravo mogao postati još gori za Rusiju. Dozvole nekih saveznika da Ukrajina koristi donirano oružje za napade na vojne ciljeve u Rusiji dovest će u opasnost S-400 i druge sustave protuzračne obrane - one koji su nekoć bili izvan dometa Ukrajinaca.

U isto vrijeme Ukrajina je prošlog mjeseca potvrdila da je upotrijebila ATACMS da napadne ruski trajektni prijelaz Kerč na Krimu.

Rusija je anektirala Krim još 2014. godine, a većina zemalja ne priznaje taj teritorij kao dio Rusije. Ukrajinci su obećali da će ponovno preuzeti regiju koju Rusija koristi za pokretanje napada na njih.

Philip Karber, vojni analitičar s iskustvom u Ukrajini, rekao je u travnju da je ta država sada u poziciji koristiti ATACMS kako bi Krim učinila 'vojno bezvrijednim'.