SUĐENJE U HAAGU

Lord Owen svjedok protiv Karadžića

16.07.2009 u 14:24

Bionic
Reading

Haaško tužiteljstvo objavilo je da će, nakon što je sudsko vijeće u predmetu Karadžić odbilo dati britanskom diplomatu lordu Davidu Owenu status svjedoka Suda, ipak pozvati bivšeg mirovnog posrednika kao svjedoka tužiteljstva

"Tužiteljstvo želi obavijestiti sudsko vijeće i optuženog da je lord Owen na listi tužiteljskih svjedoka i da ga tužitelj namjerava pozvati kao svjedoka na suđenje", navodi se u podnesku tužiteljstva objavljenom u četvrtak.

Britanski lord zahtijevao je da mu se na suđenju Karadžiću dodijeli neutralni status svjedoka Suda, no sudsko je vijeće to odbilo u utorak smatrajući da za to nema razloga.

Owen, naime, smatra da svjedočenje na poziv jedne od strana u postupku dovodi u pitanje dojam o nepristranosti mirovnih posrednika.

Lord Owen se u svojstvu supredsjedatelja mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji više puta susreo s Karadžićem početkom 90-ih godina.

Karadžić je optuženom za genocid i zločine počinjene tijekom rata u BiH i u pritvoru je od 21. srpnja prošle godine kada je uhićen u Beogradu u kojem se skrivao pod lažnim identitetom kao dr. Dragan Dabić i prebačen u Haag.

Suđenje bi trebalo započeti u rujnu ove godine.