NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA PREPUCAVANJA

Loptanje krivnjom za propast Stojedinice

21.01.2011 u 10:08

Bionic
Reading

Nakon što se dio zaposlenika Radija 101 u stečaju obratio javnosti apelom za spas te kultne radio stanice, priopćenjem se oglasio i dio bivših suvlasnika Stojedinice

U svom, kako navode, ‘odgovoru dijela suvlasnika Radija 101 na još jedan lažni apel dijela zaposlenika (većinom zaposlenih suvlasnika) Radija 101’, ističu da se ‘u apelu navodno obespravljenih zaposlenika Radija 101 u stečaju još jednom optužuje suvlasnike za propast Radija’. pa ‘mole bivše kolege da prestanu sramotiti sebe i Radio 101 do kojeg im je toliko stalo da su neki od njih podnijeli zahtjev za stečaj’.

‘Dolaskom stečajnog upravitelja svi zaposlenici su dobili otkaz u skladu sa zakonom i stečajnim postupkom (otkazni rok od mjesec dana). Očito nezadovoljni svakom odlukom koju donose drugi (prije Skupština i Uprava, a sada stečajni upravitelj) mogli bi barem u stečaju prestati vjerovati u samoupravljanje koje su godinama upražnjavali sa svrhom zadovoljavanja isključivo vlastitih potreba’, poručuje dio bivših suvlasnika.

Dodaju da, ‘koliko im je poznato, stečajni je upravitelj prije tri dana imenovao Sinišu Šveca kao odgovornu osobu za program i na njemu je da Agenciji za elektroničke medije prijavi shemu te da stečajnom upravitelju dostavi popis minimalnog broja ljudi koji će održavati program s najmanjim mogućim troškovima primjerenim uvjetima stečaja’.

Tvrde da ‘većina suvlasnika do kraja 2008. godine nije imala nikakav utjecaj na rad Društva jer je u Skupštini Društva bio i Grad Zagreb s 25 posto udjela. Sve odluke donosila je većina koja se formirala glasom predstavnika Grada i glasovima jednog dijela suvlasnika koji su istovremeno bili i zaposlenici na Radiju 101 (oko 28 od ukupno 78 suvlasnika). Kad je Grad Zagreb prodajom udjela izašao iz suvlasništva prestala je idila i otkriveno je da se Društvo potkradalo i da su obveze krajem 2009. godine iznosile već oko 20 mil. kuna’.

‘Pored toga većina ‘obespravljenih’ zaposlenika koji stoje iza apela bili su istovremeno i suvlasnici Radija 101 i ubirali su vrhnje lažnih bilanci, trošili su zajedno s tadašnjim šefom Uprave Darijom Dusperom bitno više nego li su zaradili i na koncu su firmu doveli do stečaja. Uvjeti za stečaj postojali su već kada je Drago Perić preuzeo upravljanje Radija 101 i premda svjesni te činjenice davali smo podršku novoj Upravi (Dragi Periću) unatoč vrlo malim izgledima za spas. Stravičan je podatak da je preko studentskih servisa oprano oko 50 mil. kuna tijekom deset godina i ostaje samo nada da će policija do kraja utvrditi krivce. Početkom 2010. godine podnesena je kaznena prijava, za sada, samo protiv Darija Duspera, predsjednika Uprave u razdoblju od 1998. do 2009.godine’, odgovara dio bivših suvlasnika Radija 101.

Ističu da ‘podaci o slušanosti koje navodi dragi im kolege suvlasnici i zaposlenici, nisu točni. Slušanost na početku mandata Drage Perića bila je oko 10, a do svibnja 2010. narasla je na 14,7 posto u Zagrebu. Preko ljeta 2010. dogodio se osjetniji pad radi izostanka govornog programa, a od listopada opet se slušanost vratila na uobičajenu razinu i sada iznosi 11 posto. Radio 101 je krajem 2010. godine zauzeo treće mjesto po slušanosti u Zagrebu’.

Lijepo mole dio zaposlenika da ‘prestane ponavljati mantru predsjednikove savjetnice Zrinke Vrabec o ‘masakriranju’ programa samo zato što se ukinula neka od njihovih emisija. Nisu bili spremni prihvatiti promjenu, programsku niti poslovnu. Sada nisu spremni prihvatiti još jednu golu činjenicu, a ta je konačno posve jasna - Radio 101 je u stečaju, pa i zato jer su to oni tražili’, poručuju bivšim kolegama i suvlasnicima.

Predbacuju im da su se ‘riješili se suvlasnika, ali su i sami sjedili na grani koju su ovi drugi srčano pilili. Kada spominju suvlasnike, trebaju se obratiti primarno sami sebi jer su među njima bili suvlasnici koji su po potrebi mijenjali uloge. Od 28 redovnih zaposlenika koji su zadnjih mjesec i pol dana proveli u štrajku, većina su istovremeno i suvlasnici! Kad su štrajkali bili su samo zaposlenici, a kad su dizali ruke za lažne bilance proteklih godina, onda su bili vlasnici. Kao vlasnici mnogi među njima podržavali su krađu i poslovnu propast Radija 101, a kao zaposlenici podržavali su svoje nezarađene prihode. Primali su plaće, a ostale vjerovnike nisu plaćali i tu prestaje svaka priča o ‘apelu za spas’. Norman Bates bi se tu dobro osjećao’.

Dio bivših suvlasnika smatra da je ‘sada bespredmetno apelirati na svijest koju sami nisu imali svih ovih godina dok je Radio propadao programski i financijski. Imali su i kolegu u štrajku Željka Matića kao predsjednika Nadzornog odbora 13 godina i sigurno su sve mogli i morali znati zajedno s njim. Osim što je još ljetos na skupštini Društva zdušno zagovarao stečaj, mogao je godinama nadzirati poslovanje koje je dovelo Društvo do stečaja. To mu je bila i zakonska dužnost’.

Kažu da ‘znaju da su ostali bez suvlasništva’ i tvrde ‘da ga nisu sustavno uništavali i potkradali, ali su, pored dugogodišnjeg rada, uplatili svoj novac za zajednički temeljni kapital koji je iznosio 2,2 mil. kuna, koji je nestao u bunaru privatnih potreba’.

U potpisu navedenog priopćenja stoje bivši suvlasnici Radija 101: Silvija Šeparović, Mirela Budimić, Mario Pulek, Robert Tomljenović, Zinka Bardić, Goga Simonović, Nataša Magdalenić, Rajko Minković, Nino Bantić, Hrvoje Balaško, Zlatko Balog, Velibor Mandić, Anđelko Šubić, Agata Juniku, Igor Tomljanović, Drago Perić, Siniša Švec, Davor Frajman, Slaven Slobodnjak, Robert Šantek, Gordan Antić i Azer Čatrnja.