PODZEMNA NA RUBU

Londonu prijeti prometni kolaps zbog štrajka

06.02.2014 u 14:57

Bionic
Reading

Milijuni Londončana morali su biti strpljivi u četvrtak, drugog dana štrajka podzemne željeznice, dok su za petak predviđeni pregovori između sindikata i poslodavaca u pokušaju rješavanja sukoba oko ukidanja radnih mjesta

Gotovo sve linije podzemne željeznice još su poremećene a više desetaka stanica zatvoreno.

Po sindikatu TSSA, 70 posto mreže blokirano je u četvrtak, ali London Underground koji upravlja podzemnom željeznicom, objavio je da se opslužuje više pravaca i stanica u odnosu na prethodni dan.

Brojni putnici okrenuli su se, međutim, autobusnim linijama, koje nisu zahvaćene štrajkom, uzrokujući duge redove na nekim stajalištima. Javni bicikli u glavnom gradu Britanije također su zaposjednuti.

Dva sindikata koja su pozvala na štrajk, Transport Salaried Staffs' Association (TSSA) i Rail, Maritime and Transport Union (RMT), trebala bi nastaviti pregovore u petak s londonskim podzemnim željeznicama, dok se novi štrajk od 48 sati predviđa za sljedeći tjedan.

"Naši pregovarači spremni su na opsežne rasprave u petak. Dotad se štrajk nastavlja uz čvrstu podršku naših članova", izjavio je vlasnik RMT-a Bob Crow.

Čelnik TSSA-a Manuel Cortes ocijenio je da je došlo vrijeme da konzervativni gradonačelnik Londona Boris Johnson situaciju "shvati ozbiljno".

Sindikati prosvjeduju protiv ukidanja 950 radnih mjesta na šalterima.