PUT USPJEHA: SADIQ KHAN

Londonci su opet pokazali da na čelu grada ne žele običnog, dosadnog političara

14.05.2016 u 19:00

  • +8

Sadiq Khan - gradonačelnik Londona

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Yui Mok/Pool

Bionic
Reading

'Yes, we Khan', bila je poruka kojom je laburistički šef Jeremy Corbin pozdravio izbornu pobjedu Sadiqa Khana, novoizabranog gradonačelnika Londona. Khan je novi neobični londonski gradonačelnik, prvi musliman na čelu ne samo Londona, već, naglašavaju mediji, bilo koje druge zapadne prijestolnice

Četrdesetpetogodišnji Khan sin je imigranta iz Pakistana, dijete iz radničke obitelji koji je zajedno sa šestero braće i sestrom odrastao u gradskom stanu u južnom Londonu. Njegov je otac uzdržavao obitelj vozeći autobus dok je majka, uz brigu o djeci, šila. Khan je u završnici odnio pobjedu pred Zacom Goldsmithom, 41-godišnjim sinom milijardera.

Goldsmith je u kampanji pokušao naglasiti da će izbor Khana ojačati islamski ekstremizam, ali time je samo postigao negativne reakcije birača. Khan je uzvratio time da će Londonom vladati u ime svih građana i svih zajednica.

'Ovi izbori nisu prošli bez kontroverzi, a ja sam jako ponosan na to što je London danas izabrao nadu umjesto straha, jedinstvo umjesto podjela', kazao je Khan nakon proglašenja izbornih rezultata prošlog vikenda i dodao: 'Nadam se da nam nikada više neće biti ponuđen takav oštar izbor. Strah nas ne čini sigurnijima, on nas samo čini slabijima, a politika straha naprosto nije dobrodošla u našem gradu.'

O Khanu je nepravedno suditi samo na osnovi njegova vjerskog ili nacionalnog backgrounda. Riječ je o dugogodišnjem uspješnom laburistu koji je postao poznat kao odvjetnik koji se borio za ljudska prava, zastupajući žrtve policijskog nasilja, da bi zadnjih 11 godina bio laburistički parlamentarni zastupnik. Još 2009., u vladi Gordona Browna, bio je prvi musliman u kabinetu. Bio je, također, aktivan u laburističkoj vladi u sjeni kao državni tajnik za pravosuđe te ministar u sjeni za London.

Na pitanje zašto želi biti gradonačelnik Londona u jednom intervjuu prije godinu dana ovaj je ambiciozni političar ustvrdio: 'Išao sam u dobre državne škole i bilo mi je dostupno fakultetsko obrazovanje. Današnji Londonci nemaju iste mogućnosti kakve smo mi imali i to mi slama srce. Ali biti razočaran nije dovoljno. Želim poduzeti nešto oko toga.'

Na Goldsmithov pokušaj da zloupotrijebi Khanovo muslimansko porijeklo podsjetio je da su protiv njega kao borca za ljudska prava, uključujući istospolni brak, neki vjerski ekstremisti proglašavali fatve. Stratezi Konzervativne stranke mislili su da će im takva taktika donijeti London, ali bili su u krivu, kazao je Khan za američki magazin Time, dodavši kako je uvjeren da pristup politici koji je zauzeo američki predsjednički kandidat Donald Trump neće biti ništa uspješniji.

U istom je intervjuu rekao kako će morati što prije posjetiti SAD da bi se sastao s gradonačelnicima New Yorka i Chicaga Billom de Blasiom i Rahmom Emanuelom

'Ako Trump ipak postane predsjednik, bit ću spriječen doći zbog svoje vjere, što znači da se neću moći naći s američkim gradonačelnicima i razmijeniti ideje s njima', kazao je. Trump mu je odgovorio kako će u njegovom slučaju napraviti iznimku i pustiti ga u zemlju, ali mu je Khan uzvratio da mu nije potrebno takvo izuzeće.

'Ovdje nije riječ o meni - riječ je i o mojim prijateljima, mojoj obitelji i svakome tko ima slično porijeklo kao ja bilo gdje na svijetu', rekao je i poručio: 'Ignorantski pristup islamu mogao bi obje naše države učiniti manje sigurnima jer riskiramo da time otuđimo umjerene muslimane i tako samo pomognemo ekstremistima. Donald Trump i oni oko njega misle da su zapadne liberalne vrijednosti nespojive s islamom - a London mu je dokazao da je u krivu.'

Dejan Jović, politolog koji je dugo živio i radio u Velikoj Britaniji, kaže kako se u Britaniji među pristojnim svijetom zapravo smatra politički nekorektnim isticanje nečije vjere i porijekla. Sadiq Khan je odnio pobjedu zbog svog političkog identiteta koji se razlikuje od nekog dosadnog mainstreama, kaže Jović, čime se zapravo nastavlja tradicija jakih individualaca na čelu tog velikog grada.

Laburistički gradonačelnik Londona Ken Livingstone, koji je britanskom metropolom vladao od 2000. do 2008., isticao se po tome što je bio bitno ljeviji od same Laburističke stranke, nakon njena zaokreta prema centru od vremena vladavine Tonyja Blaira.

Njegov nasljednik, konzervativac Boris Johnson, London je dobio na osnovi toga što je uoči izbora već bio vrlo poznata medijska ličnost, osobenjak koji se, između ostalog, isticao sudjelovanjem u satiričnim programima, podsjeća Jović.

Londonci su ponovo pokazali da na čelu grada ne žele običnog, dosadnog političara, već uvijek biraju osobu s vrlo snažnim identitetom. Khan je neobičan jer je ostvario uspješnu priču, bez obzira što mu porijeklo nije išlo u prilog', kaže Jović.

Da bi se vidjeli razmjeri tog uspjeha, kaže, stvari treba staviti u kontekst. Izbori za gradonačelnika Londona odvijaju se u najvećoj britanskoj izbornoj jedinici i to na način da se izravno bira osoba, umjesto da je postavlja stranka.

Na pitanje koliko Khan može doprinijeti boljoj integraciji muslimana u društvo, Jović kaže kako problem integracije u Londonu nije prenaglašen. London je ionako već više globalan, nego nacionalan grad, u njemu žive i djeluju ljudi sa svih strana svijeta. Problem bujanja ekstremizma nije toliko karakterističan za London koliko za neke gradove u unutrašnjosti Britanije.

Sadiq Khan i sam ističe kako je uspio zahvaljujući tome što je živio u vrijeme kada su mu bile dostupne pristojne škole koje su mu omogućile napredovanje. Koliko je danas moguća takva vrsta uzdizanja po društvenoj ljestvici za siromašnu djecu useljenika?

'To je veliko pitanje', kaže Jović te dodaje: 'Dosta je teško, ali nije nemoguće. Britanija je bez obzira na jako velike razlike u društvu još uvijek otvorena za socijalno napredovanje. Za to postoje mehanizmi poput stipendija iako je, naravno, puno teže uspjeti ljudima koji dolaze iz nižih klasa', zaključuje.