VINKO ZULIM U BORBI ZA GLASOVE

Lokalni HDZ-ov gazda uoči izbora dijeli općinski keš, a od javnosti bježi: 'Ne pričam ni s novinarima Glasa koncila'

06.04.2021 u 13:05

Bionic
Reading

Kontroverzni načelnik malene općine Seget pokraj Trogira Vinko Zulim (HDZ), koji drži vlast punih trideset godina, mjesec dana uoči izbora velikom dijelu građana dijeli uskrsnice. Osobno, i to u gotovini

Zulim je i uoči prethodnih izbora običavao na neobičan način darivati građane: obilazio je kuće i nosio sitne poklone poput kave i kutije keksa, bakalara, ali i 200 kuna u gotovini. Ove godine odlučio je biti šire ruke pa dijeli čak 500 kuna - makar su neki mještani za Slobodnu Dalmaciju otkrili da pojedincima dijeli i više. Onima koji pokažu liječničku dokumentaciju ili obećaju glas na izborima 'u posebnoj prostoriji u kojoj stoluje šerif', tvrdi se.

Uskrsnice se dijele u zgradi Općine svakim radnim danom od 9 do 13 sati sve do 23. travnja, ljudi čekaju u redu. Keš ide na ruke uz potpisivanje papirnate priznanice, 'paragon-bloka', bez broja i naziva isplatitelja ili primatelja.

Zulim je u javnosti poznat po gotovo nevjerojatnim troškovima reprezentacije: njegova općina u jednoj godini znala je potrošiti i 300 tisuća kuna, mahom u nekoliko lokalnih restorana. Znali bi pojesti više nego gradski oci u tridesetak puta većem Splitu.

Na prošlogodišnjim lokalnim izborima Zulim se nalazio na dvanaestom mjestu HDZ-ove liste u devetoj izbornoj jedinici. Dobio je 2260 preferencijskih glasova, ali je ipak ušao u Sabor i postao zastupnik, kao zamjena Luki Brčiću.

Načelnika Segeta kontaktirali smo kako bi nam pojasnio iznimno neobičan način podjele uskrsnica - zašto ih kao sve normalne općine ne dijele na račune građana, ili barem kao potrošačke bonove - no razgovor s njim tradicionalno odlazi u drugom smjeru.

'Zauzet sam, a i ne želim razgovarati s vama, ni kratko', u startu siječe Zulim komunikaciju, i to 'zato što pišete neistinito i lažno o bilo čemu'.

Na upozorenje da ne generalizira, on odgovara sa 'svi ste vi uvezani', ali barem čestita Uskrs i želi puno zdravlja i sreće. Nije ga dojmila ni primjedba da bi kao saborski zastupnik i načelnik ipak morao komunicirati s medijima i javnosti.

'Izjave ne dajem ni novinarima Glasa koncila. Imam puno presuda protiv medija, sve sam dao u humanitarne svrhe. Moj život nije sukobljavanje s vama, učinite nešto pozitivno. Da ste dobronamjerno došli k meni svaka čast', zbori ovaj živopisni HDZ-ovac. A kako zna da nismo dobronamjerni?

'Imam osjećaj, eto. Svako vam dobro.'

To je sve od načelnika, saborskog zastupnika i vječnog gazde Segeta.