LOKALNI IZBORI

[ANKETA] Glavne stranke isturile nepoznate kandidate, u utrci i bivši prvi čovjek grada i pjevač - za koga biste glasali na izborima za gradonačelnika Splita?

18.03.2021 u 15:46

Bionic
Reading

Glavne stranke s nepoznatim kandidatima, bivši gradonačelnik, pa čak i pjevač - samo je dio onih koji će u svibnju pokušati osvojiti čelno mjesto u drugom najvećem gradu u Hrvatskoj. Split, poput Zagreba i Rijeke, vrvi kandidatima, a utrka je potpuno neizvjesna

Zasad deset kandidata želi doći na čelo Splita, grada koji je do sada vodio HDZ. Nakon što završi mandat Andri Krstuloviću Opari na čelu grada htio bi ga zamijeniti stranački kolega Vice Mihanović. Šef je splitskog HDZ-a, a trenutno je na funkciji ravnatelja Lučke uprave u Splitu. Javnost ga je zamijetila zbog njegova slogana 'ViceGradonačelnik', ali i zbog medijskih napisa da je plagirao doktorat.

Kao što je Mihanović nepoznat široj javnosti, za nepoznatog kandidata odlučio se i SDP. Ante Franić učlanio se u tu stranku nakon odlaska Ive Baldasara i relativno je nov u politici. Franić je 38-godišnji pravnik, kriminalist i menadžer koji je vodio lanac hotela u Dubrovniku i bio zamjenik regionalnog direktora tvrtke Cemex.

Novi mandat na čelu grada traži i bivši gradonačelnik Željko Kerum. Ovaj bivši poduzetnik s HDZ-om je dio aktualne vlasti, a njegova kvota za razna pročelnička, nadzornička i direktorska mjesta iznosi 40 posto. I njemu neke ankete u lokalnim medijima daju dobar prolaz.

Javnosti je, poput Keruma, poznat pjevač Siniša Vuco te izlazi na izbore kao kandidat HSS-a. Vuco je već obećao da će volontirati na čelu Splita, a ako pobijedi, obećava građanima da će im za Sv. Duju na stadion Poljud dovesti Guns N' Roses, AC/DC i Metallicu.

  • +4
Kandidati za gradonačelnika Splita Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

Upustila se u utrku i Branka Ramljak kao nezavisna kandidatkinja. Profesorica je na splitskom Ekonomskom fakultetu, donedavna državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, bivša predsjednica Nadzornog odbora Hajduka, ali na nekoliko mjeseci u 2017. godini i Vladina povjerenica za Split. Podršku joj je, kao što je pisao i tportal, dao splitski poduzetnik i vlasnik lanca Tommy Tomislav Mamić, a koji je i sam slovio kao kandidat za gradonačelnika.

Neke ankete među favorite ubrajaju i Ivicu Puljka, kandidata Centra. Puljak je poznati hrvatski fizičar i profesor koji je sudjelovao u istraživanju i otkrivanju Higgsova bozona sa znanstvenicima u CERN-u u Švicarskoj. U politici je već nekoliko godina sa suprugom Marijanom Puljak, saborskom zastupnicom. Prvo su djelovali kroz stranku Pametno, a sada su članovi Centra, stranke koja je nastala udruživanjem s Dalijom Orešković.

U utrku ide i poznati splitski aktivist Bojan Ivošević te će predstavljati nezavisnu listu 'Kandidati bez kompromisa'. Poznat kao administrator stranice Dnevna doza splitskog nereda na Facebooku, poručio je da su građani jedina prava oporba raznim interesnim skupinama koje već godinama uništavaju grad.

Jakov Prkić bit će kandidat lijeve koalicije, koja okuplja stranke Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo i Novu ljevicu. Prkić je dugogodišnji fotoreporter koji je radio u nekoliko hrvatskih novina, a od 2007. radi za agenciju Cropix. Bio je član stranke Pametno s bračnim parom Puljak, no nakon što su se oni odlučili ujediniti sa strankom Dalije Orešković, Prkić i drugi gradski vijećnici napustili su Pametno te osnovali Pametno za Split i Dalmaciju.

Ginekolog Zdeslav Benzon u utrku za gradonačelnika Splita ići će kao kandidat HSLS-a. Benzon je više od dvadeset godina u politici i bio je i član Predsjedništva HSLS-a.

Most će na izborima u Splitu predstavljati Ivica Grković. Radi kao pročelnik Katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, a u javnosti je poznat kao aktivist U ime obitelji, građanske inicijative koja je provela referendum o braku.